Slujba de Înviere am prins-o în satul Groși, undeva în apropiere de Baia Mare. Și au fost trei momente pe care le-am legat de tot ce a însemnat Redescoperă România până acum.

Tradiția zonei spune că tinerii satului se urcă pe dealurile din împrejurimi și aprind niște focuri pe cele șapte coline ale satului. La fața locului am văzut un singur foc, cel de veghe, de pe care s-a rostit ”Adevărat a Înviat!”. Citind descrierea la care am avut acces mă întrebam dacă se mai păstrează intactă tradiția. Iar după ce am văzut un singur foc în locul celor 7 focuri, mă întreb ce se va mai întâmpla în satul Groși peste 10 sau 15 ani. Oare va ma exista vreun foc?

Indiferent de tradiția cu focurile, obiceiurile religioase se vor păstra. Și n-am putut să nu observ fiecare detaliu din timpul slujbei. Totul era exact cum ne povestise măicuța Tatiana cu o zi înainte în Bucovina. Semn că religia trece peste orice bariere geografice. Iar dacă mă mai gândesc și că măicuța de la Moldovița ne-a spus că religia este iubirea față de Dumnezeu, deci în fond iubire, avem demonstrația perfectă că dragostea nu are bariere. Indiferent de locul în care ne aflăm, indiferent de modul în care sunt spuse anumite lucruri, simțim aceleași lucruri.

Acum ceva timp Augustin Radu a scris un post în care spunea povestea unor maramureșeni veniți în Muntenia să muncească. Și ascultând slujba din biserica de la Groși mă uitam la țăranii care erau fix ca în descrierea lui Augustin. Exceptând portul, care nu mai era cel popular, totul era din poveste.

A fost o zi cu totul deosebită, primele Paști petrecute departe de familie. Însă mă bucur că am avut lângă mine o a doua familie și că Ligia și Carmen au văzut în sfârșit despre ce e vorba după ce le-am bătut la cap atâta timp :)

Redescopera Romania este un proiect Petrom, sustinut de BCRDaciaRomtelecomParalela 45 si Muzeul National al Taranului Roman.