Din când în când Bogdana scrie diferite posturi în care face aprecieri ce ţin de antropologie şi sociologie. Poate să facă asta pentru că uneori are vreme să citească lucruri şi să ne analizeze. În plus, are un background plin de informaţii legate de consumator.

În timpul ăsta, agenţiile dau rateuri chiar şi la nivel de monitorizare, nu mai vorbesc de analiză a consumatorului. Cred că în următorii 3-4 ani ar trebui să apară în toate agenţiile româneşti care au treabă cu internetul un post de Online Research Specialist.

Ce ar trebui să facă acest om?

În mare, să citească lucruri. Bloguri, forumuri, pagini de Facebook, să fie activ pe Twitter.

Să ştie ce bloggeri nu consumă alcool, sau cafea şi ciocolată, sau produse cu gluten. Să ştie cui îi plac girafele. Altfel spus, să aibă atât date generale, cât şi informaţii specifice.

Evident, acest cercetător ar trebui să se concentreze pe brandurile din portofoliul agenţiei, pe domeniile de interes ale clienţilor. Din când în când ar trebui să poată emite păreri (poate chiar studii?) privind anumite tendinţe ale consumatorilor, pe baza informaţiei acumulate.

Cum merg lucrurile acum?

Momentan munca asta fie nu prea se face, fie e împărţită între Account, strategul care are nevoie de o informaţie specifică şi omul de PR care se ocupă de monitorizarea cantitativă (şi mai rar calitativă).  Însă actualul sistem nu cred că funcţionează foarte bine, am tot mai des senzaţia că agenţiile nu ştiu foarte bine ce fac sau scriu grupurile lor ţintă (consumator, jurnalist, blogger).

Voi ce ziceţi? E necesar un astfel de specialist? Şi care ar mai putea fi îndatoririle lui?

2 comentarii. Leave new

  • Clar e necesar! N-am experiență în domeniu ca să am o părere avizată, dar cred cu tărie că ar fi nevoie. Una e să ai o persoană care să urmărească activitatea unui blogger în mod constant și să facă treaba asta x ore pe zi, și alta e să ai o persoană care să arunce un ochi pe blogul unei persoane atunci când trebuie să găsească persoana potrivită pentru o campanie.

    Răspunde
  • Eu ştiu oameni de PR care ştiu chestiile astea. Cel mai bun exemplu cred că e Cristiana Andrei de la Rogalski.
    Şi mai e unul, un blogger, care ştie tot ce mişcă în online. Îmi promitea la un moment dat că-mi scrie, dar văd că una zice şi alta face :p Dap.
    ;))

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu