in Casual stuff

Biblioteca Naţională – câteva precizări

Am fost la Biblioteca Naţională în căutarea unei cărţi pe care îmi doresc de mult s-o citesc. N-am găsit ce căutam, dar am aflat câteva informaţii ce v-ar putea folosi, în caz că vă apucă avântul academic:

– programul e 08:00 – 18:00 pentru bibliotecă, dar 10:00 – 18:00 pentru sălile de lectură (de luni până vineri); n-am înţeles exact ce poţi face în primele 2 ore
– vă puteţi face gratuit un permis de acces dacă aveţi 18 ani pe baza buletinului (sau a paşaportului) + o fotografie tip buletin
– fără fotografie vă puteţi face doar un permis temporar (care e valabil 3 zile de la emitere)
– tinerii sub 18 ani au de adus mai multe acte, e un proces ceva mai complex, n-am stat să citesc tot regulamentul
– dacă lucrarea pe care o căutaţi e apărută după 1993, o puteţi căuta şi pe net, aici – ca să mergeţi la sigur; restul volumelor sunt indexate pe fişete fizice, aflate în bibliotecă la etajul 1
cel mai important: nu toate volumele din arhiva Bibliotecii Naţionale au ajuns pe rafturile noului sediu. Deşi toate cărţile au fost transportate din vechiul sediu, a început procesul de sortare şi aranjare pe rafturi, proces care va dura ceva timp. Pentru a verifica dacă puteţi avea acces la un anumit volum, trebuie să mergeţi la bibliotecă şi să întrebaţi unde s-a ajuns cu aranjarea pe rafturi. La fiecare început de lună se dau noi rapoarte privind evoluţia situaţiei.

Din păcate cartea pe care o caut e la 485.000 şi ceva, iar până acum, pe segmentul 400.000 (se lucrează în paralel pe mai multe segmente, nu s-a lucrat liniar de la 1 la 1 milion), s-a ajuns doar pe la 450.000. Mi s-a zis să revin prin septembrie.

În rest, noul sediu e mare, e modern, dar e şi pustiu. Sper ca în următorii ani să se transforme într-un important pol cultural al oraşului, momentan e doar o instituţie publică într-o clădire mamut. Sunt curios cum (de fapt, dacă) vor rezolva problema programului. Până şi Biblioteca Academiei are program sâmbăta (şi luni – joi până la orele 20:00). Iar expoziţiile, concertele + celelalte activităţi culturale mult trâmbiţate nu pot avea loc numai de luni până vineri între 8:00 şi 18:00.

1 comentariu. Leave new

  • Când am fost, răsuna muzica populară pe holurile din marmură ale clădirii. Care erau posibilitățile să nimerești la căminul cultural în loc de bibliotecă. Dar m-am dumirit repede, erau niște copii ce susțineau o serbare… În Biblioteca Națională.

    Totodată, mie mi-au făcut poza pe loc. Fără să mai fie nevoie să aduc o poză de acasă (așa cum se întâmplă la BCU, spre exemplu).

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu