in Masini

Când vine vorba de faruri, stopuri şi tot ce ţine de luminile de pe maşină, am o mică obsesie. Mă stresez peste măsură dacă cumva mi s-a ars vreun far, caut să-l schimb cât mai repede, iar în zilele cu ceaţă încerc să mă fac cât mai vizibil pe şosea. Cred că verific de 2-3 ori pe zi dacă am farurile ok căutând reflexia în maşinile din faţă. M-am trezit de vreo două ori cu un far ars şi am mers aşa cu el câteva zile până când am observat că e ceva în neregulă. De-atunci mă uit mereu, chiar dacă nu mi s-a întâmplat să am probleme cu farul din stânga, deci teoretic mergeam regulamentar.

Codul rutier spune că trebuie să ai măcar farul stâng aprins, iar dacă ţi se arde pe drum stângul, trebuie să te opreşti şi să-l pui pe cel ars în dreapta (în caz că nu ai în trusă o rezervă). Problema apare când mergi pe străzi foarte bine luminate şi nu observi că ţi s-a ars farul. Sau, mai rău, când s-au ars poziţiile de pe spate şi eşti invizibil pe şosea. Dacă nu te atenţionează cineva prin trafic (eu încerc să fac asta cât mai des când întâlnesc cazuri), poţi să mergi aşa luni întregi.

Evident, îi lăsăm la o parte pe cei care uită pur şi simplu să-şi aprindă farurile noaptea, sunt un caz mai special (potrivit pentru suspendarea permisului pe perioadă nedeterminată, dacă mă întrebaţi pe mine). Vorbim doar de oamenii care pur şi simplu nu ştiu că au o problemă şi pun în pericol viaţa altor participanţi la trafic. Mişto (şi civilizat) ar fi ca toţi dealerii să ofere nişte programe de verificare a luminilor, mai ales că durează vreo 10 minute să se uite cineva, să-ţi spună dacă îţi merg becurile peste tot şi să schimbe dacă e ceva în neregulă.

Însă Mercedes-Benz este singura companie auto din România care desfăşoară la nivel naţional un astfel de program de prevenire a accidentelor pe timp de noapte. Luna noiembrie este declarată luna siguranţei şi a responsabilităţii în trafic, aşa că în perioada 1-30 noiembrie toate Centrele Autorizate de Service Mercedes-Benz oferă teste de lumini gratuite pentru autoturismele Mercedes-Benz. Puteţi găsi Centrele Autorizate aici.

E şi o aplicaţie de Facebook care vă poate ajuta să ajungeţi la cel mai apropiat dealer. Important e să ajungeţi şi să vă faceţi verificările. Dacă n-aveţi Mercedes, puteţi măcar să faceţi o verificare minimă, dând un ocol maşinii după ce aprindeţi poziţiile şi farurile. Şi eventual căutaţi un prieten care să vă spună dacă vi se aprinde şi lampa de frână (sunt multe accidente cauzate de problema asta).

Şi dacă tot veni vorba, un spot bestial din campania de anul trecut:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu