Cred că se împlinesc curând 3 luni de când a pornit sistemul de reciclare a ambalajelor pe baza taxei de retur. Şi mi-am dat seama recent că nu am returnat nimic până acum.

Am câteva cutii de Cola Zero strânse lângă coşul de gunoi, cu planul să identific la un moment dat un magazin la care se pot returna pentru recuperarea garanţiei, dar până acum nu m-am mobilizat să fac asta.
Cred că am şi în maşină vreo 2 sticle pe care le-aş putea recicla în felul ăsta. Probabil că vor ajunge la coşul de gunoi mai repede, într-un moment în care fac curăţenie prin maşină.

În schimb, am simţit creşterea de preţ care include şi această taxă pe ambalaj. 3 lei extra la baxul de Cola zero (e doar un six-pack în 2 luni, don’t judge!). Încă 50 de bani la o sticlă de apă de jumătate de litru. Toate astea se adună în cazul în care cumperi diferite lucruri care au ambalaje reciclabile pe acelaşi bon. Şi te duci spre 10 lei, de exemplu, bani pe care îi dai în plus.

Ce bănuiesc eu este că nu mai ajungi să recuperezi decât 20-30% din suma respectivă. Restul banilor ajung, la propriu, la gunoi. 

Voi cum sunteţi? Aţi returnat ceva până acum?

14 comentarii. Leave new

  • Chiar ieri, prima data. 3 sticle. Le bagi pe rand, aparatul le scaneaza si le inghite. Se aude ca le sparge/preseaza, sa nu ocupe spatiu.
    La final apesi butonul plata si iese bonul. Il scaneaza casiera si se scade din total.

    Răspunde
  • Da, reciclam de cateva saptamani. Insa aparatele nu primesc mereu sticlele. De exemplu sticlele de bere, unele merg, altele nu. Aceeasi marca doar difera lotul.
    La fel, sticlele de apa. La magazin mi-au spus ca e o problema de soft. La apa, chiar daca e aceeasi eticheta, aceleasi marcaje, unele sunt refuzate de aparat.
    Pana la urma e doar o procedura ca sa iti recuperezi banii platiti in plus, asemanatoare cu returnarea carucioarelor la hipermarket. Imi pare si un semn de civilizatie. Ar fi util si semnalarea la raft a produselor care au ambalaje returnabile, cu toate ca ambalajele au simbol special acum care arata asta.

    Răspunde
    • Am uitat sa mentionez: la Mega de la noi de la bloc, bonul pentru reciclare dat de aparat e scanat la casa si ai optiunea sa platesti cu el ceva sau poti primi banii cash.

  • Da, la Lidl, consumăm multă apă minerală și aveam vreo 2 baxuri adunate. All good, am returnat rapid în aparatul acela unde bagi sticlele, îți dau un cupon care se poate folosi la ei, dar pe bonul de cumpărături unde folosești cuponul poți să ai maxim produse de 500 lei.

    Răspunde
  • Am returnat o data la un Mega. A mers ok, am introdus 6 sticle si am primit un bon de 3 lei. Vezi ca, din ce am inteles, bonul ala nu merge la casele self-service.

    Răspunde
  • E doar o chestie de organizare. Eu pun separat sticlele cu eticheta de retur si merg o data pe saptamana la Mega si le reciclez. Se strang vreo 6-7-8 lei de fiecare date, pe care ii scade casiera din bon. Mai sunt inca pet/ sticle care nu pot fi returnate inca si pe care le reciclez separat la tomberoanele albastre/ galbene

    Răspunde
  • De 3 ori,la penny,

    Răspunde
  • Am reciclat peste 90% din pet-urile cumparate. La lidl, usor, rapid fara probleme.

    Răspunde
  • Sistemul functioneaza bine. La Carrefour poti scana cu aplicatia lor bonul reciclat si ti se aloca banii in aplicatie. Poti sa-i ceri cash la casierie sau tot la casierie poti cere transferul lor in cont bancar. La Kaufland casieria SelfPay stie sa-ti scuipe cash daca scanezi bonul reciclat. Fiecare magazin cu tehnica lui. Dupa iunie 2024 nu se va mai comercializa nici un PET/doza fara siglă de returnare. Încă mai sunt la raft, diverse stocuri de lichide mai exotice fără rulaj prea mare.

    Răspunde
  • da, 8.50 lei pana acum, toate au mers bine, chiar daca unele au dat la inceput eroare. Trebuie sa nu aiba pic de lichid in ele (patit) si sa fie cu eticheta in sus. A mers perfect la Mega, daca respecti regulile. (sticle de plastic, doze de bere – pana acum)

    Răspunde
  • Nu, pentru că trebuie păstrate intacte. Și cu 2 copii mici in casă care ciufulesc orice sticlă, nu prea rămân intacte. Am trecut la apa la bidon, bere și alte chestii alcoolice nu consumam. Ne asumam pierderea la sucul ocazional.
    Când o sa găsim o soluție să le păstrăm intacte, le-om duce.

    Răspunde
  • Da. Si inainte si acum. La Kaufland sunt luate si cele fara garantie. Au aparate separate.

    Răspunde
  • Noi avem de cativa ani contract cu REBU si colectam selectiv reciclabilele. Evident ca platim serviciul asta. Cand am vazut cate plastice se aduna, usor usor am trecut la optimizari: abonament la apa cu bidoane returnabile, in loc de “10 sticle de detergent de geamuri” am luat “un bidon si 2 sticle cu puf pe care le reumplem” etc.
    N-ar fi rau sistemul doar ca na… pe noi nu ne ajuta ca oricum plasticele erau luate separat.
    Solutia corecta, in loc sa arunci responsabilitatea in capul populatiei, e sa le blochezi la sursa: cand producatorii nu or sa mai aiba voie sa foloseasca plastic la ambalaj, nu o sa mai fie bidoane de plastic peste tot.

    Răspunde
  • Nu, pentru ca nici n-am cumparat.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu