2009, 2010, 2011.

Un an acaparat, din nou, de telecom. Parcă ar fi singura industrie supravieţuitoare. După ce Vodafone a dominat în 2011 (din punct de vedere al volumului de spoturi), anul trecut a însemnat apariţia în peisaj a celor de la Cosmote. Zeci de spoturi cu Smiley plus cele câteva axate pe latura emoţională – continuare din anul precedent (Veteranul, povestea cu tatăl în scaun cu rotile); primele fiind făcute de Ogilvy, celelalte de Papaya.

Vodafone a omorât Maximia, după vreo 3 ani jumate. Au urmat rebrandingul şi spotul cu Rebengiuc, caii din Letea şi românii sunt diferiţi.

Catena a continuat pe aceeaşi direcţie şi, după cum preconizam anul trecut, au apărut şi alte spoturi făcute in-house. Profi, Romvac şi parcă aş încadra la categoria asta şi Cozonacul Chocolat (chiar dacă e făcut de o agenţie de care n-a auzit nimeni).

Spre sfârşitul anului au reapărut kitschoasele spoturi cu cântecele. Gillette şi Romtelecom sunt doar două exemple.

Altex a încercat o recapitulare a celor mai reuşite spoturi din ultimii 10 ani, dar n-a prins şi nici n-a fost difuzat prea mult.

A fost anul în care a apărut primul spot al Emag, sper că în viitor să-şi ia o agenţie adevărată şi să vină cu ceva mişto.

Berile s-au văzut destul de puţin, Ciuc a continuat cu „berea se bea pentru gust” şi le-a ieşit destul de bine, Bergenbier mi se pare că nu se regăseşte. Platforma lansată anul ăsta, OBR (organizaţia bărbaţilor din românia), suna foarte bine, dar cred că n-a prins – din moment ce au scos-o. Am impresia că tot nu-şi revin după greşeala pe care au făcut-o acum câţiva ani când au renunţat la Ziua Bărbatului. Timişoreana a dat-o bine pe aia cu fotbalul şi echipa naţională, Ursus a băgat mulţi bani în Evolution Tour (seria de concerte/spoturi) cu Iris, Puya, Guess Who, Voltaj etc.

Ah, şi tot din categoria „fail” avem condimentele Cosmin, spotul cu Andreea Marin.

Interesantă a mai fost reapariţia pe piaţă a celor de la Sprite (dpdv al comunicării). Campania „Control parental” făcută de McCann a prins destul de bine şi are ceva şanse la premii anul acesta din ce am văzut în case study. Şi că tot veni vorba de McCann, au mai luat ceva premii cu campania ROMânii sunt deştepţi.

Destul de intens a comunicat şi UPC anul ăsta, au avut o serie de spoturi cu Horia Brenciu. De fapt, numai cine n-a vrut n-a avut în 2012 reclamă cu vedete. Andreea Marin, Ştefan Bănică, Horia Brenciu, Marius Moga (reclamele Tocmai.ro), Smiley, Loredana (Cosmote), vocea lui Victor Rebengiuc şi aşa mai departe. Ba chiar şi organizaţia „Salvaţi Roşia Montană” a urmat trendul şi a făcut celebrele spoturi cu Maia Morgenstein şi Dragoş Bucur.

Anul trecut s-au băgat ceva mai mulţi bani în spoturi (muuuult mai mulţi decât în 2009), dar nu prea s-a investit coerent. Din punctul ăsta de vedere situaţia s-a oglindit şi online. Aveţi acum o ofertă? Vă facem repede un spot! Băgăm şi o campanie online şi ne vedem peste 3 luni să o luăm de la capăt. În continuare sunt prea puţine branduri care îşi aleg o direcţie şi o menţin pe o perioadă mai lungă de timp.

Pe lângă telecom şi beri (care se vor menţine în top), aştept ceva mişcare de la supermarketuri. Lidl a început anul ăsta într-o direcţie, sper să vină şi Carrefour cu ceva mai serios decât nesfârşitele promoţii. Cum epoca viralelor s-a încheiat (cred că a fost înlocuită de „hai să facem o campanie pe Facebook” – anul trecut), anul ăsta ne întoarcem la chestii mai basic. Şi, pentru că e trendy, o să vedem multe campanii mobile urmate de o grămadă de aplicaţii de mobil branduite.

PS: Pentru pasionaţi, am început să dezgrop o serie de spoturi uitate din arhivele publicităţii româneşti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu