bbc_bothsides

Zilele astea au apărut prin presă câteva articole despre un Ordin al MApN legat de certificatul medical cu care tinerii se vor prezenta la comisia de recrutare în caz de război. Actul a fost prezentat drept un semn clar că România se pregăteşte de război, la fel cum s-a întâmplat şi cu trenul cu armament de lângă baza NATO din Dobrogea.

Evident, e o mare tâmpenie povestea cu certificatul, e ca şi cum s-ar publica ceva în Monitorul Oficial legat de clădirile cu risc seismic şi am trage concluzia că autorităţile ştiu că urmează să vină un cutremur mare dar ne ascund acest lucru. Nu, pur şi simplu s-a dat un ordin legat de o foaie. Între noi fie vorba, dacă ar începe un război în care să intre România, panica ar fi atât de mare încât nu i-ar mai păsa nimănui de foile alea.

Problema cu ştirile astea e că au reuşit să aducă în atenţia opiniei publice povestea cu războiul. Mai mulţi prieteni m-au întrebat cum mi se pare, semn că propaganda asta s-a răspândit bine de tot. Dacă veţi căuta preluările legate de trenul cu armament, o să vedeţi că sunt multe surse din Republica Moldova. Aia e, de fapt, miza de moment a ruşilor. Însă în mare parte lucrurile se vor face cu propagandă, nu cu forţă brută.

Putin nu e la fel de tâmpit ca Hitler, să aibă impresia că pune de-un blitzkrieg, ocupă Ucraina, intră peste polonezi, defilează prin Germania şi în 2 luni e la Paris. Şi presupunând că ar fi atât de tâmpit, pe urmă ce s-ar întâmpla? Plus că pe ruşi i-ar interesa să recâştige controlul asupra Europei de Est, nu cred că au planuri să ocupe toată lumea. Pe ei îi deranjează în primul rând că americanii şi UE s-au apropiat periculos de mult de graniţele lor.

Iar în contextul ăsta, e mai inteligent să agiţi spiritele de la distanţă şi să laşi mass media să-şi facă treaba. Primul pas este să-i faci pe moldoveni să vadă cu alţi ochi relaţia cu România, să se simtă expuşi şi singuri. „României nu-i pasă, e apărată de NATO, dar noi suntem la mâna ruşilor”. Cu cât ajung moldovenii mai repede să gândească asta, cu atât se poate trece la următorul pas: relaţia României cu NATO. Şi pentru asta se trage din greu cu imagini de război, pregătiri ale Statului Român, arme, acte banale ajunse prin presă cu titlu senzaţional.

Întrebat dacă vrea să meargă la război sau nu, shaormarul de Dristor o să spună că preferă să asculte manele în ambuteiaj pe A1, nu pe front. Aşa că s-ar putea să nu-i mai fie aşa simpatică alianţa nord-atlantică. Iar pe baza voinţei populare, o conducere pro-rusă ar putea să facă un pas înapoi spre Moscova (ce bine că nu ne conduc în continuare comuniştii!). Evident, asta e tot o porţie de scenariu de film, dar e ceva mai probabil decât ăla în care ne trezim că intrăm în război cu Rusia. Ah, că o să trimită NATO trupe acolo, trupe care vor fi şi din România, sigur că e posibil. Dar cam atât.

Şi o analiză mişto despre ce s-ar întâmpla în caz de război.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu