in Advertising/PR

Cum ştii că a fost un an prost peste ocean

Dacă până acum televiziunile se lăudau că au vândut aproape toate sloturile pentru pauzele de la Super Bowl, anul ăsta situaţia e mai tristă. Şi nu facem comparaţie cu perioada pre-criză, vorbim strict de ultimii 2-3 ani, când situaţia s-a mai redresat. Am avut 4 ani consecutivi de creştere, de la 2,3 milioane de dolari până la 4 milioane de dolari pentru un spot de 30 de secunde, acum s-ar putea să ne confruntăm cu o scădere, ceea ce nu s-a mai întâmplat din 2009 (mai exact, din 2008, că spaţiile media se cumpără mult în avans).

Coca-Cola şi GoDaddy, buyeri tradiţionali la evenimentul ăsta, au luat doar câte un spot de 60 de secunde, în condiţiile în care până acum luau cel puţin două spoturi. Se aşteaptă o prezenţă mult mai discretă pentru industria auto, după ce ani la rând ei au făcut jocurile şi au dominat pauzele publicitare. Deci nici americanii nu mai cumpără atât de multe maşini. Însă anul ăsta (şi, îmi permit să prezic, anii ce vor urma) vom avea parte de multe spoturi ale companiilor de IT, tehnologie, online etc. Poate Google, Facebook, produse din zona asta de web. Şi nu pentru că ar avea nevoie de useri convertiţi prin TV, ci pentru că achiziţia de spaţiu publicitar la SuperBowl e o chestie de status. Iar companiile din Silicon Valley vor să arate că s-au făcut mari.

Dacă vă pasionează subiectul, puteţi citi aici care a fost situaţia anul trecut. Imaginaţi-vă că acum totul a scăzut: gradul de ocupare a sloturilor, costul mediu per slot, interesul advertiserilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu