Povestea e aşa. Sony Pictures a făcut un film în care James Franco şi Seth Rogen merg să-i ia un interviu lui Kim Jong-Un, dictatorul din Coreea de Nord (trailer mai jos). E o băşcălie americană cum se tot fac pe bandă rulantă la ei. Sony e în plin scandal după cineva le-a spart mailurile şi a început să dea publicităţii tot felul de conversaţii pe diverse teme. Între timp, nişte hackeri au ameninţat că toată lumea care merge să vadă filmul ăsta va avea de suferit, motiv pentru care cele mai mari lanţuri de cinema din SUA au ales să amâne difuzarea filmului, iar Sony a venit cu un statement pe tema asta.

Iar aici sunt două ipoteze: fie e un PR stunt menit să dea un imbold lansării pe VOD (video on demand, platforme gen Netflix, Hulu, Voyo), fie asistăm la crearea unui precedent extrem de periculos. Un hacker anonim ameninţă că se vor întâmpla lucruri rele dacă lumea nu face cum vrea el, şi ca urmaretoată lumea se conformează.

Dacă e PR stunt, e destul de deştept, n-aş zice chiar genial. Dacă nu e PR stunt, SUA tocmai a pierdut primul cyberwar, după cum bine se zice pe Twitter. Alte reacţii interesante aici şi aici.

1 comentariu. Leave new

  • Nu cred că-i un PR stunt. Au pierdut deja foarte mult din treaba asta, au fost lansate pe net 5 filme, au fost publicate mailuri în care producătorii Sony jignesc juma’ de Hollywood, au fost publicate salariile care arată că Sony discriminează șamd. Plus că, din multele documente hack-uite care n-au fost făcute public încă, aparent există niște foarte multe scripturi de la filme viitoare, ceea ce ar putea compromite acele filme. Sony a pierdut foarte mult și are de pierdut și mai mult.

    Filmul o să fie lansat până la urmă, problema cea mare este că o companie atât de mare a putut să fie hackuită în halul ăsta. Cinematografele sunt cele care au cedat amenințărilor teroriste iar asta suge, dar e de înțeles. Dacă tu ai avea o librărie și golanii cartierului ți-ar spune că dacă pui în vânzare cartea lui Pleșu, or să-ți dea foc la magazin, vrei să-mi spui că nu te-ai conforma? E o afacere privată, dacă era o problemă de stat, atunci da, puteam discuta de un precedent periculos. Altfel, fiecare își calculează singur riscurile.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu