Vineri seara am oprit la Veranda după birou ca să vedem noul Dune, mai ales că îl lăudase toată lumea, avea o notă uriaşă pe IMDB, a apărut ştire pe tema asta etc. În plus, chiar ne-a plăcut prima parte a filmului, aşa că ne aşteptam să fie un bun început de weekend.

Prima impresie este că filmul e… grăbit. Are 2 ore 40 şi cu toate astea ultima oră înghesuie atât de multe evenimente încât nu apuci să digeri nimic. Se merge de la o fază la alta, se avansează în poveste extrem de rapid, parcă scopul fiind acela de a bifa cât mai multe lucruri din carte.

Fără să fi citit cartea pot să spun că e mai bună decât filmul. Şi nu pentru că ar fi un film slab, ci pentru că am văzut suficiente ecranizări ale unor romane de succes şi înţeleg ce complicat e să faci o selecţie a evenimentelor care intră în 2 ore şi ceva de film.

Ah, dacă erau 10 ore de film, întinse pe parcursul unui sezon întreg, poate că era mai uşor să faci selecţia astfel încât lucrurile să pară a fi aşezate. Dar într-un film artistic e aproape imposibil, mai ales când vorbim de un univers complex cum e cel din Dune.

Per total filmul mi s-a părut bun, dar nu e nici pe departe demn de locul 1 în IMDB, poziţie pe care a ocupat-o 1-2 zile, până când s-au mai adunat voturi. 

Vă recomand să revedeţi partea întâi pe HBO Max înainte să mergeţi în cinema, ajută să ai proaspăt în cap tot plotul, mai ales dacă nu ai citit cărţile. Eu uitasem tot felul de amănunte.

Timothée Chalamet e foarte bun, efectele sunt impecabile, toată povestea despre fanaticii religioşi şi modul în care pot fi manipulaţi este excelent spusă. Un film foarte actual pe care merită să-l vedeţi la cinema. Doar nu vă duceţi cu aşteptări de cel mai bun film din istorie că nu este. Poziţia aia la vârf a fost din entuziasmul fanilor Dune probabil, o să iasă şi din top 50 în scurt timp. E un film de 8 şi ceva, un film cinstit, bine făcut.

10 comentarii. Leave new

 • Zidaru Nicolae
  martie 5, 2024 11:36 am

  Citește cărțile…si nu o dată…
  After-dupe, mai vorbim…

  Răspunde
 • Cum să afirmi că o carte este mai bună decât un film, dacă n-ai citit cartea?
  Sunt rare filmele care sunt la fel de bune ca romanele după care sunt făcute.
  Dar hai să ne dăm cu părerea, să ne dăm importanți!
  … asta ca să mă exprim elegant

  Răspunde
 • Felicitări pentru review!

  Răspunde
 • Dacă ma iei cu cel mai bun film ever..cred ca dacă vezi Citizen Kane..nu stai pana la final..și e socotit nr 1..dar e bine sa dai cu piatra..asa sa fii hate

  Răspunde
 • “Fără să fi citit cartea pot să spun că e mai bună decât filmul. Şi nu pentru că ar fi un film slab, ci pentru că am văzut suficiente ecranizări ale unor romane de succes şi înţeleg ce complicat e să faci o selecţie a evenimentelor care intră în 2 ore şi ceva de film.”
  a=b, b=c rezulta ca a=d . Total fals

  Răspunde
 • Este incredibil de câte ori am citit această opinie: nu am citit cartea, dar știu despre ea…Incredibil și mai și este cum de, cei care spun asta, nu își dau seama că dreptul sau libertatea de a avea o opinie este golit de obligația de a avea fondul opiniei. Trăim vremuri groaznice! Cum spunea Tatiana Niculescu: mi-a scris un cititor: cartea dumneavoastră este groaznică, NU am citit-o și nu o voi citi niciodată. Mda, tot la forme fără fond am rămas, de la Maiorescu încoace!
  PS: Am citit Dune, toate volumele. Mertă citite! Am citit și cărțile dnei Niculescu. Merită citite!

  Răspunde
 • Recomand sa cititi toate cele 12 carti Dune ( 6 scrise de Frank Herbert si 6 scrise de fiul sau ). Numai asa veti intelege complet universul Dune. Le-am citit si recitit de vreo 6-7 ori 🙂 Pot spune ca prima parte este cea mai apropiata ecranizare de ceea ce se petrece in carti,sper ca si a doua sa nu dezamageasca. Abia astept sa il vad 🙂

  Răspunde
 • Și cartea și filmul sunt niște porcarii banale bazate pe minciuna și scamatorii oameni cu cap de peste și alte cacaturi ce dracu așteptări sa ai doar te uiți și vezi anomalii

  Răspunde
 • Jean Jegălia
  martie 9, 2024 5:23 am

  Fiecare dintre noi avem dreptul la o părere personală !

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu