budapesta_autobuze

Traficul din Budapesta e nasol. Aproape la fel de naşpa ca cel din Bucureşti, doar că în vacanţă parcă timpul la semafor trece mai repede. Bulevardele sunt asemănătoare cu cele de la noi, cu benzile speciale de autobuz, cu şmecheri care merg pe benzile alea „la risc” şi cu biciclişti care le folosesc de parcă ar face şi ei parte din transportul public.

Mi-a plăcut soluţia pentru zonele în care nu e loc pentru o bandă de BUS: şina de tramvai este transformată în bandă specială (şi) pentru autobuze. În felul ăsta transportul urban este mult mai rapid şi nici maşinile nu se mai blochează în zonele în care autobuzele opresc pe banda 1. Sunt o mulţime de astfel de zone în care s-ar putea pune în aplicare această soluţie: Ştefan cel Mare/Iancu de Hunedoara/Mihai Bravu, Şoseaua Colentina, Buzeşti/Berzei (sau, mai nou, B-dul Uranus). Şi astea sunt doar câteva exemple care mi-au trecut acum prin cap, sigur există şi altele. Trebuie doar să vrem să decongestionăm traficul.

3 comentarii. Leave new

  • Se face chestia asta pe Iancului-Pantelimon. Traficul este congestionat din cauza lipsei locurilor de parcare, cum ar fi fara masinile parcate pe prima si chiar a doua banda ? Trebuiesc construite parcari supraetajate oriunde este posibil, inclusiv sub parcuri (in subteran ai parcare si parc la nivelul solului, se pierd doar 10 mp cu intrarea in subteran). Din pacate planurile nu se fac in functie de ce este necesar orasului ci in functie de ce e nevoie sa se consume : borduri, stalpisori, etc.

    Răspunde
    • Exact! Si eu cred ca pe langa suplimentarea a tot ce inseamna infrastuctura de transport public, problema reala este cea a parcarilor. Majoritatea bulevardelor au aceasta problema.

  • Uite asta chiar e o idee faina. Might work. Bine, eu visez si la ziua aia in care in Bucuresti o sa fie posibile si realizabile cu succes benzile speciale pentru autobuz!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu