advent_calendar

Prima oară am auzit de Advent Calendar (sau Adventskalender, cum i se spune pe nemţeşte) de la Miruna. Se pare că prin zona Sibiului e ceva des întâlnit, dată fiind influenţa germană a locului. Când am aflat conceptul mi s-a părut absolut bestial, dar nu m-am gândit nicio clipă să-mi cumpăr sau să-mi fac aşa ceva, nu ştiu exact de ce. Până anul trecut, când m-am trezit foarte târziu şi n-am mai găsit un astfel de calendar.

Ce e Advent Calendar? Pe scurt, o numărătoare cu ajutorul căreia ţii evidenţa zilelor rămase până la Crăciun.”Advent” este termenul dat perioadei dinaintea Crăciunului, iar calendarul în sine are origini Luterane şi s-a răspândit foarte mult în rândul tuturor creştinilor. Tradiţional, acest calendar poate fi făcut dintr-o cutie numerotată cu sertare sau uşiţe de la 1 la 24 (zilele din decembrie ce preced Crăciunul) în care sunt puse bomboane, poezii, bucăţi dintr-o poveste sau alte cadouri. Zilei de Ajun îi e alocat un cadou ceva mai mare, menită să marcheze importanţa momentului.

Ce vedeţi mai sus e varianta “gata de cumpărat”, pe care am găsit-o azi la Lidl. Au câteva modele destul de simpatice, iar înăuntru sunt bucăţele de ciocolată în diferite forme (şi una ceva mai mare pentru 24 decembrie). Costă 3,5 lei şi e mai mult un gest simbolic, presupun că nu e cea mai fină ciocolată din lume. Nu mă pronunţ, că n-am mâncat încă 😀

Acum mulţi ani am văzut un Advent Calendar de metal super cool, pe la târgul de la Sala Dalles, dar de-atunci n-am mai găsit aşa ceva.

IKEA Germania are de vânzare un Advent Calendar foarte mişto, care costă 13 euro şi poate chiar să fie personalizat, iar bomboanele din interior par a fi super bune. Tot prin Vest mai găsiţi tot felul de idei trăznite, de la găleţi până la coşuleţe. Găsiţi mai multe pe Pinterest.