in Branded

Două luni cu Orange Smart Home

Orange_smart_home

Au trecut aproape două luni de când testez sistemul Smart Home de la Orange. E cel mai lung test pe care l-am făcut cu un produs, însă nu-mi dau seama când a trecut timpul ăsta. Pur şi simplu m-am obişnuit cu el de parcă l-aş fi avut dintotdeauna, a devenit parte din rutina zilnică. Cred că ăsta e principalul avantaj al sistemului: odată setat aproape că uiţi de el prin casă, totul se integrează fără probleme în peisaj. Arată uşor futurist, dar nu ciudat, fix cât să atragă puţin atenţia vizitatorilor şi să pornească o conversaţie. După ce a dispărut elementul de noutate, eu nici n-am mai băgat de seamă senzorii. E drept că în primele săptămâni mă jucam non-stop ba la senzorul de mişcare, ba la cel de uşă&fereastră şi aşteptam să vină notificările.

Acum e ceva absolut obişnuit să primesc mail când se deschide uşa de la intrare şi sistemul e setat pe „Away”. Mă gândesc automat că a ajuns acasă colega de apartament, iar uneori verific pe cameră doar ca să mă distrez, nu că aş avea emoţii de vizitatori nepoftiţi.

Senzorul de fum aproape că uitasem că există până să mă apuc să scriu articolul ăsta, iar cel de inundaţie mă „deranjează” doar când spăl pe jos în baie. Practic, sistemul Orange Smart Home s-a integrat perfect în apartamentul meu. Însă funcţiile de bază reprezintă doar o mică parte din noţiunea de „smart home”, pentru că adevărata putere a acestui sistem stă în scenariile ce pot fi configurate. Deoarece nu am aparatură sofisticată prin casă, eu m-am rezumat la nişte scenarii aproape puerile, însă am citit pe net nişte idei excelente, care mi-au demonstrat că un astfel de sistem poate să rezolve o grămadă de probleme.

Scenarii

Aşa cum vă spuneam în articolul precedent, am montat priza inteligentă la instalaţia din pomul de Crăciun. Şi ca să mă joc cu scenariile am creat un scenariu în care instalaţia pornea imediat ce era activat senzorul de deschidere a uşii. Mi s-a părut win-win situation: dacă intram eu era bine că se făcea puţină lumină în casă, iar dacă erau hoţi măcar ar fi fost întâmpinaţi cu o atmosferă veselă 😀

Tot cu pomul de Crăciun am setat şi senzorul de mişcare din dormitor: de fiecare dată când se înregistra mişcare sau era ora 23:00, sistemul închidea automat priza legată la instalaţia de pom. În felul ăsta nu riscam să o uităm aprinsă peste noapte. Iar genul ăsta de scenariu merge folosit pentru aproape orice: stinge o veioză la  o oră după ce nu se mai detectează mişcare în dormitor (deci a adormit copilul), stinge televizorul după ora 23:30 indiferent de ziua săptămânii etc.

scenarii_smarthome

Mi se pare că un astfel de sistem ar putea ajuta extrem de mult şi persoanele cu diferite probleme medicale. Este extrem de util să poţi controla de pe telefonul mobil o serie de dispozitive din casă, ba chiar să le poţi programa să facă anumite acţiuni luând în calcul orele la care soarele apune şi răsare (să aprinzi lumina seara în camera unei persoane care nu se poate deplasa, de exemplu).

Totuşi, un alt tester din programul Orange Smart Home a găsit nişte utilizări mult mai complexe şi i-a povestit lui Revo despre asta:

Stau la casa şi am câteva echipamente care chiar ar trebui monitorizate în vederea evitarii unor dezastre. De exemplu în priza inteligentă am conectat hidroforul care aduce apă în toată casa, iar în baie, în locul în care se strânge de regulă apă în caz de inundaţie am instalat senzorul de inundaţie. Am creat un scenariu ca în cazul în care senzorul detecteaza inundaţie să dea comanda de oprire prizei inteligente. în acest fel imi opreşte alimentarea cu apă şi evită un dezastru.

Wow! Hidrofor, senzor de fum etc. Asta e chiar smart! După ce am citit articolul ăla mi-am dat seama că nu e suficient să fie smart sistemul, trebuie să fii şi tu îndeajuns de inventiv ca să-l foloseşti cât mai bine şi să-ţi faci viaţa mai uşoară. Altfel funcţionează ca un simplu sistem de alertă în caz de nenorociri. De-asta cred că e nevoie de un mic ghid care să vină la pachet cu instrucţiunile de instalare şi care să conţină o serie de posibile combinaţii pentru aceste scenarii. Unele pur şi simplu nu-ţi trec prin cap! Cred că în timp s-ar putea forma o comunitate de oameni inventivi care să facă sharing de idei pe tema asta.

Preţuri

Partea cu adevărat bună e că sistemul a devenit deja disponibil în România, Orange l-a anunţat oficial săptămâna trecută. Preţul este de 15 euro lunar pentru un abonament pe 2 ani care include unitatea centrală, doi senzori la alegere şi cartela SIM pentru conexiunea de date folosită ca back-up.

Ceilalţi senzori pot fi cumpăraţi separat la următoarele preţuri:

Senzor pentru ușă/fereastră – 29 euro
Senzor de fum – 39 euro
Senzor de inundație – 39 euro
Senzor de mișcare – 39 euro
Priză inteligentă – 39 euro
Cameră Wi-Fi – 69 euro

Sistemul permite un număr nelimitat de senzori, pentru cei care vor să-şi automatizeze casa. Dacă ar fi să aleg cred că aş merge pe senzorul de uşă/fereastră şi pe camera Wi-Fi şi aş mai cumpăra o priză inteligentă pentru a configura diferite scenarii prin casă.

Preţurile mi se pare super ok, mă aşteptam la un cost de cel puţin 500 de euro+abonamentul de date. Practic, în varianta basic e o asigurare foarte ieftină a locuinţei.

Concluzii

Ideea generală după astea două luni de utilizare e una de relaxare. N-am niciun stres legat de casă, simt că am un control permanent, iar asta mă linişteşte. Pot să verific în orice moment dacă e totul în regulă, deschid aplicaţia de Android şi mă uit pe cameră. Mai ales dacă se mişcă ceva prin casă. Sunt păţit, după ce am plecat de sărbători şi am uitat să pun camera în priză (aveam un prelungitor ocupat în totalitate şi mi-a fost lene să-l schimb). Am plecat eu liniştit în Militari, iar după vreo 2 zile m-am trezit cu o notificare: senzorul de mişcare a detectat activitate! Şoc şi groază! Apoi imediat altă notificare: senzorul de mişcare a fost mutat sau îndepărtat! Ştiam că senzorul de mişcare e lipit doar cu o bucată de silicon adeziv pe un perete şi că e posibil să se fi desprins de acolo, dar deja era sădită îndoiala. M-am frământat vreo 2 ore şi apoi m-am urcat în maşină, chiar dacă senzorul de uşă nu anunţase nimic („dacă au intrat hoţii pe geam fix de sărbători?”).

Evident, am găsit senzorul pe jos, am răsuflat uşurat şi am băgat în priză camera video care m-ar fi putut scuti de emoţii şi de un drum. Aşa că recomandarea mea e să alegeţi camera Wi-Fi şi să montaţi senzorul de mişcare în şuruburi 😀

Per total mi se pare că sistemul ăsta e o experienţă excelentă pentru cei care au nevoie de mai multe funcţii: e integrat, are o mulţime de opţiuni şi totul e securizat prin platforma Orange, senzorii fiind conectaţi printr-un soft dedicat. Iar totul vine la un preţ foarte mic şi se setează extrem de uşor.

Mai multe detalii găsiţi pe orange.ro/smarthome. Sunt acolo detalii privind preţurile şi feedback de la cei care au testat deja sistemul.

1 comentariu. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu