Vineri se anunţă câştigătoarea pentru titlul de Capitală Culturală Europeană. Probabil că ştiţi deja, în 2021 vom avea din nou un oraş din România drept Capitală Culturală Europeană. Aşa cum a fost Sibiul în 2007. Asta înseamnă fonduri multe, proiecte culturale sustenabile, o efervescenţă creată în jurul oraşului care va beneficia de această titulatură. Din ce-am mai auzit, Sibiul este un caz de manual pentru acest proiect european, nu se întâmplă prea des ca un oraş să se schimbe atât de mult datorită titlului de Capitală Culturală Europeană.

În momentul de faţă există un shortlist format din Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca şi Baia Mare. Deşi sunt bucureştean, mi-aş dori ca unul dintre celelalte 3 oraşe să câştige şi am 3 motive pentru asta:

1.Bucureştiul n-are nevoie de bani

Ce, vă surprinde? (/Funar speech)

Da, comparativ cu celelalte oraşe, capitala are un buget mult mai mare. Altfel nu s-ar putea face atâtea evenimente organizate de ARCUB.

2. Avem suficiente evenimente publice sau private

Tocmai pentru că la ARCUB treaba merge suficient de bine cred că putem să ne lipsim de titulatura asta şi tot ce vine la pachet cu ea. Capitala atrage prin tot soiul de evenimente, iar în 2021 va fi şi an de Festival Enescu. Chiar şi aşa poate că ne lipseşte un festival cu adevărat mare (exceptând Enescu), însă evenimentele mici şi medii sunt atât de dese încât nu poţi să nu-ţi îndrepţi atenţia spre oraşele care mai au mult de crescut. Număraţi oportunităţile culturale care sunt în Bucureşti şi nu veţi găsi atâtea în tot restul ţării la un loc.

3. Bucureştenii n-au ridicat un deget pentru asta şi probabil că nu vor aprecia aşa cum trebuie

Serios vorbind, la Bucureşti am auzit cele mai puţine discuţii legate de Capitala Culturală 2021. Exceptând strădaniile oamenilor de la ARCUB (pentru care am tot respectul, dar care sunt convins că pot obţine finanţări pentru multitudinea de evenimente pe care le organizează), nu cred că s-a implicat cineva cu adevărat în asta. Poate şi pentru că Bucureştiul e al tuturor şi al nimănui, poate pentru că nu s-a comunicat suficient.

Pot să spun că am fost mai aproape de ceea ce s-a întâmplat în celelalte oraşe finaliste. Acolo, pe lângă asociaţia desemnată să se ocupe de proiect au existat şi iniţiative private.

În Timişoara am participat în urmă cu ceva ani şi la o întâlnire cu reprezentanţii Asociaţiei care a scris proiectul. Oltea şi Cristina s-au agitat mai întâi pentru un client, iar mai apoi pentru cauza în sine. Au vorbit despre asta, au susţinut oraşul cât au putut, s-au implicat în diferite acţiuni de promovare chiar şi când n-o mai făceau pentru client. La un moment dat ştiam mai bine ce se întâmplă acolo decât în Bucureşti cu proiectul ăsta.

La Cluj-Napoca a fost toată povestea cu Untold, Capitala Tinerilor, însă a existat şi o iniţiativă privată foarte muncită. Gabriel Aldea şi Dan Ciulea au străbătut zeci de oraşe pe parcursul a 3 ani prin proiectul ClujX. Au vizitat foste Capitale Culturale Europene, au cules informaţii, au văzut ce s-a făcut bine şi ce nu s-a făcut, au povestit despre Cluj, au scris zeci de articole. Au folosit această experienţă pentru a contribui la proiectul final. Este unul dintre proiectele complexe din blogosferă, în care s-au implicat sponsori mari.

Baia-Mare era pentru mine (şi pentru mulţi alţii probabil) un outsider. Cel mai sigur pierzător dintre cele 4 oraşe. De fapt, sincer să fiu nici nu credeam că va ajunge în finală. Însă de când a ajuns să se ocupe Vlad Tăuşance de acest proiect, lucrurile s-au schimbat. Cumva, tot un fel de iniţiativă privată e şi asta, pentru că ceea ce face Vlad pentru promovarea oraşului depăşeşte cu mult orice job description. Habar n-am dacă a scris un proiect bun (ştiu doar frânturi din fiecare proiect finalist), habar n-am dacă are şanse reale la victorie, însă ceea ce a reuşit el a fost să pună Baia Mare pe harta culturală. Indiferent de rezultatul competiţiei, Baia Mare nu va mai fi privit ca un oraş gri şi mort culturaliceşte, ci ca o opţiune la fel de bună precum Oradea, Cluj sau Timişoara pentru a aduce un spectacol de teatru într-un turneu, pentru a lansa filme etc.

Indiferent care va fi rezultatul de vineri, tot ce sper e ca oraşul câştigător să se folosească cum trebuie de acest prilej. Poate nu va deveni caz de manual, precum Sibiul, dar n-ar strica să se apropie de realizările sibienilor.