ea-sports-fifa-17-demo

Astăzi a apărut demo-ul celei mai noi versiuni de Fifa, un moment pe care îl aştept în fiecare an mai ceva ca pe Boxing Day. În ultimii 10 ani EA Sports şi-a făcut un obicei din a aduce schimbări bune şi schimbări rele de la un an la celălalt. E un fel de alternanţă la fiecare ediţie, ba cu chestii mişto, ba cu noutăţi care te scot din minţi (dar cu care ajungi să te obişnuieşti că nu ai încotro).

Fifa 17 e ediţie de-aia de an bun, cu o mulţime de îmbunătăţiri la grafică şi gameplay. Pe PC jocul e disponibil de marţi seară, ocupă peste 7 GB şi poate fi rulat cu aceeaşi configuraţie folosită pentru jocul precedent (eu am vreo 8 GB RAM, placă video de 1 GB, chestii absolut decente). Probabil că anul viitor nu va mai fi suficient. Chiar şi cu o placă video average grafica este mult mai detaliată, nu doar pe partea de jucători (poate aţi văzut în anii trecuţi cum se fac scanările 3D), ci şi antrenorii şi publicul. Întreaga experienţă s-a îmbunătăţit, acum câţiva ani aveam un feeling mişto cu jucătorii, apoi imaginea se muta pe o parte din public care era 2D şi te simţeai prins la graniţa dintre 1998 şi prezent.

Gameplay-ul este mult schimbat în bine. Mingea de mişcă mult mai rapid, curge mai natural, e o viteză în plus. Sigur, multe aspecte de genul ăsta se pot seta, însă mereu testez Demo-ul pe default tocmai ca să-mi dau seama care e trendul. Dacă la FIFA 16 şi chiar şi la 15 erau probleme cu mingea care se oprea în gazon sau care era şutată extrem de “moale”, acum jocul s-a întors puţin spre arcade. La fel e şi cu cornerele, pe care le poţi bate la punct fix, imprimând diverse efecte. Până acum dădeai într-o anumită direcţie şi sperai să iasă bine, sau targetai un anumit jucător (ceea ce se poate face în continuare).

Modul “The Journey” este şi el prezent în Demo, însă n-am apucat să-l testez. Adevărul e că în ultimii 3-4 ani am jucat exclusiv online, aşa că versiunea Single Player nu prea mă încântă.

Versiunea oficială a jocului apare pe 27 septembrie, adică peste fix 2 săptămâni, însă din motive obiective n-o să mă pot juca decât după 2 octombrie. Mai ales că am luat o decizie radicală: după 17 ani de jucat pe tastatură voi trece la controller. Sau cel puţin aşa voiam să fac înainte să testez Fifa 17. La prima impresie parcă n-aş pune tastele în cui atât de repede, încă se pot câştiga meciuri cu ASD şi fără scheme.