În 2006, când am luat primele domenii .ro, am fost chiar la ICI să cumpăr câteva. Oamenii de acolo ne-au dat să semnăm nişte foi şi ne-au avertizat că începând cu anul următor se va introduce taxa anuală pe domenii. Povestea s-a repetat aproape în fiecare an, treaba asta fiind un lait-motiv al activităţii ICI. La mijlocul anului trecut s-au introdus domeniile cu diacritice, chestie care n-a adus veniturile aşteptate (eu unul n-am auzit de niciun business care să aibă domeniu cu diacritice), aşa că s-a trecut la ultima soluţie: plata anuală.

Pentru cei care deţin multe domenii chestia asta o să fie un chin. Se vorbeşte despre o taxă de 10 euro/an, aşa că la 15-20 de domenii suma poate să fie destul de mare. 

Unii se bucură că în felul ăsta se vor debloca nişte domenii bune, care stau nefolosite. Eu mă îndoiesc profund că se va întâmpla asta. Cei care au domenii cu adevărat bune vor plăti 10 euro pe an ca să le păstreze.

O să mai apară câteva domenii blocate până acum pe firme intrate în faliment, cele luate la kilogram (oamenii care au sute de domenii luate în primii ani de existenţă ai ICI vor păstra doar 5-10). 

Din păcate, tind să cred că procesul ăsta se va face fără transparenţă (cum ne-a obişnuit autoritatea care reglementează vânzarea), aşa că domeniile eliberate care sunt cât de cât interesante vor ajunge tot la oamenii apropiaţi de ICI. 

Eu am făcut un scurt recensământ, am vreo 7-8 domenii, o să renunţ la 2 sau 3. Distracţia va începe în iulie 2017, dar cei care au cumpărat un domeniu după 1 iulie 2012 vor fi nevoiţi să plătească la împlinirea a 5 ani de la achiziţie. Pariez că nu vor funcţiona corect alertele de la început şi vor fi cazuri de oameni care şi-au pierdut domeniul pentru că n-au ştiut că trebuie să plătească.

Noi ne vom anunţa clienţii despre schimbare îmediat după conferinţa de presă de pe 18 ianuarie.