Zilele trecute, cei de la Telekom România au lansat una dintre cele mai interesante oferte de servicii de pe piaţă de mult timp. Genul ăla de ofertă care setează un nou standard la care mai apoi se aliniază şi concurenţa. Tot ei au făcut asta acum mai bine de 12 ani când s-au lansat cartelele Cosmote cu 2000 de minute, dacă le mai ţineţi minte.

Cam în faţa unui astfel de moment ne aflăm şi azi, când s-au lansat nişte pachete ce pornesc de la 5 euro pe lună pentru diferite servicii şi care au în comun ideea de “nelimitat”. Pe partea de B2C (adică persoane fizice) sunt câteva abonamente de 5 euro pe lună foarte avantajoase, însă cred că progresul uriaş este în zona de B2B. 

Firmele au avut întotdeauna acces la servicii mai scumpe, cu date contractuale foarte stricte şi penalizări mari la întreruperea contractului. Ba chiar şi preţurile diferă în general în funcţie de perioada contractuală. Telekom a renunţat la toate astea. 

Abonamentele se numesc Freedom şi pornesc de la 5 euro pe lună. Au date de mobil nelimitat 4G, minute şi SMSuri naţionale nelimitat + roaming şi minute internaţionale zona 1 nelimitat (Elveţia, Monaco, Turcia). În plus, telefoanele achiziţionate la abonament nu sunt blocate în reţea, iar contractul se poate rezilia oricând, fără taxe de reziliere. Asta mi se pare cea mai bună parte din declaraţia de libertate a antreprenorilor, cum numeşte Telekom oferta respectivă.

Mi se pare că am evoluat extrem de mult în ultimii ani, când scăderea preţurilor a fost tot mai accelerată. 5 euro + TVA înseamnă vreo 27 de lei. Îmi aduc aminte că în urmă cu 10-11 ani, când am avut primul abonament de telefonie mobilă pe business, plăteam în jur de 750 de lei pe lună pentru 2 SIMuri. Şi am recurs la soluţia asta după ce am avut vreo 2 luni facturi de 8-900 de lei pe un singur număr, pentru depăşirea minutelor incluse în pachet.

Mă rog, erau alte timpuri, cert e că de-atunci doar costurile au scăzut pe partea de business, beneficiile nu prea s-au schimbat. Până acum. 

Cei de la Telekom sunt foarte entuziasmaţi de oferta asta, iar oamenii cu care am mai vorbit despre subiect păreau şi ei destul de impresionaţi. Eu sunt curios în cât timp va deveni o normă acest tip de ofertă.