targul_craciun_viena

Sărbătorile de iarnă bat la uşă, deci e momentul perfect să planifici un city-break în locul cadourilor pentru #ceidragi. Lasă-i să aştepte până anul viitor şi du-te să vezi lumea cât încă mai ai voie.

Dacă eşti Christmas freak, aşa cum sunt eu, o să apreciezi câteva zile la Viena, patria târgurilor de Crăciun din toată Europa. Eu am fost acum 2 ani şi mi s-a părut cea mai mişto experienţă legată de Crăciun, aşa că am luat notiţe şi acum am reuşit să le adun într-un articol.

Cum ajungi acolo?

Eu am prins o ofertă de la Tarom cu 100 de euro, acum văd că Momondo dă 299 de euro pentru cel mai ieftin bilet. Din păcate nu sunt opţiuni low-cost direct spre Viena, dar există oricând opţiunea unui city-break prin agenţie. Ofertele Vola.ro depăşesc 300 de euro pentru 4 nopţi de cazare şi avion inclus (din Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara). Aveţi o variantă de 2 nopţi cu 339 de euro sau 4 nopţi cu 369 de euro de persoană. Mult mai avantajos decât ofertele actuale pentru avion. Dacă plănuiţi să mergeţi anul viitor, preţul biletelor de avion pot ajunge pe la 130 de euro de persoană, la care se adaugă vreo 70 de euro de persoană hotelul. Recomand Hotelul Meininger Downtown Sissi, e suficient de aproape de centru încât să puteţi merge pe jos (chiar şi când e super frig).

Ce vezi la Târgul de Crăciun de la Viena?

În primul rând, e impropriu spus “târgul de Crăciun”, că sunt mai multe. Cel mai cunoscut este cel din faţa primăriei, însă găseşti în total vreo 6 târguri, dacă îl pui la socoteală şi pe cel de la Palatul Schonbrunn. Un târg este amenajat în Maria-Theresien Platz, altul ceva mai departe de zona centrală, în Palatul Belvedere. Chiar şi în afară de târgurile oficiale mai există din loc în loc câte un brad superb decorat, câteva gherete cu vin fiert şi cârnaţi sau o clădire decorată frumos.

Practic, tot oraşul e într-o atmosferă de sărbătoare. Vezi la tot pasul oameni fericiţi ca în reviste, bine îmbrăcaţi, care ies din magazine scumpe încărcaţi de pungi şi super zâmbitori. E ca pe Instagram doar că aici nu e nimic fake 😀

Principala atracţie rămân globurile şi celelalte decoraţiuni făcute manual pe care le poţi cumpăra din târg. Sunt incredibil de multe modele, zeci de meşteri care îşi expun obiectele pe care le-au lucrat, probabil, un an întreg. Preţurile sunt pe măsură, dar nu prea ai cum să pleci de-acolo fără să cumperi câte ceva. Cred că am dat între 5 şi 10 euro pe câte o decoraţiune, însă de fiecare dată când le pun în bradul de Crăciun le aleg un loc special şi le admir îndelung. 

O a doua atracţie e mâncarea. Fie că îţi iei un wurst sau ceva mezeluri care atârnă în vitrinele unor căsuţe, sigur o să mănânci bine. Dacă ajungeţi pe acolo, e obligatoriu să cumpăraţi un Bratwurst şi să luaţi şi o bere sau un vin fiert. N-o să mai aveţi nevoie de nimic câteva ore.

Ok, e adevărat că nu e doar lapte şi miere. Târgul din piaţa primăriei poate fi prea aglomerat pentru multă lume, plus că e nevoie să fiţi atenţi la buzunare, am identificat câţiva români veniţi la “muncă” pe acolo. În plus, există şi podoabe tradiţionale chinezeşti. Originale, cum altfel? Au şi ei căciulile lor de lână, au şi globuri aduse din China, dar procentul de lucruri de bună calitate e destul de mare, mult peste ceea ce avem la Bucureşti sau la Sibiu.

Ceea ce face să fie specială experienţa la târgul de Crăciun de la Viena e atmosfera generală din oraş. Faptul că vezi peste tot oameni care se plimbă cu aceste căni drăguţe în care se vinde vin fiert şi care teoretic sunt returnabile, dar toată lumea renunţă la garanţia de 5 euro pentru o amintire colorată.

În piaţa din faţa primăriei e de preferat să mergi ziua, cam după ora 12, fix când se deschid magazinele. O să dai de nişte austrieci mai bine dispuşi, care vor fi îngăduitori dacă te răzgândeşti de 10 ori asupra unei steluţe de pus în pom. 

 

Ce mai poţi face la Viena într-un city break?

Ok, să zicem că ai bifat toate pieţele de Crăciun şi ai mâncat toţi cârnaţii pe care îi puteai mânca (deşi mă îndoiesc profund de asta). Poţi să încerci un sniţel vienez. La Figlmuller ar fi de preferat, cică acolo e unul extrem de bun, dar fie faci rezervare din timp (şi când spun din timp e vorba de 2 săptămâni înainte!), fie intri prin alte restaurante care par decente. Cam peste tot pe unde am testat sniţelul a fost bun. O listă utilă cu recomandări găseşti la Radu

În cazul în care vrei să te încălzeşti de la prea mult mers prin frig (ajută şi vinul ăla fiert, dar până la un punct), poţi să dai o fugă până la Haus des Meeres. Este acvariul/grădină zoologică şi găzduieşte o mulţime de animale de toate felurile. Intrarea este vreo 18 euro, dar merită fiecare leuţ (cent?). Poţi să vezi crocodili, rechini, o mulţime de şopârle şi şerpi, rechini. Chiar deasupra intrării principale e un tavan de sticlă care separă oamenii de un aligator fioros. Eu în locul casierilor aş cere spor de stres!

Per total Viena înainte de Crăciun e de pus pe bucket list, mai ales dacă sunteţi fani ai sărbătorilor de iarnă. Singura mea recomandare e să strângeţi bani şi să vă duceţi acolo fără să staţi cu ochii pe cât costă lucrurile, genul ăsta de amintiri rămân pentru totdeauna. Plus că, vorba lui Ştefan Bănică jr., doar odată-i Crăciunul!