În toată povestea cu Webfactor am fost întrebat de zeci de ori ce serviciu de hosting recomand. Ce pachet, ce provider, cam cât trebuie să coste. Răspunsul e evident: depinde.

Vă rog să-i scuzaţi pe amuzanţii care recomandă AWS (Amazon Web Services) sau hosting în ţări civilizate precum Germania. Sunt nişte profesionişti (no joke) şi din cauza asta sunt puţin rupţi de realitate. Da, omul obişnuit o să ia un hosting de 1-2-3-5 euro pe lună şi o să se aştepte să-i meargă OK cu un WordPress de 100 de mb şi 2-300 de unici pe zi. Nimic rău în asta.

Şi totuşi, ce firmă?

Nu vă pot face o recomandare pentru că nu am întâlnit o firmă care să nu dea rateuri. Până acum 1 an aş fi zis MxHost, am făcut recomandarea respectivă de zeci de ori. E o firmă la care am hosting de vreo 12 ani şi care a livrat foarte bine până la un moment dat. Au dat-o în bară cu unul dintre clienţii Superior Media, fix când aveam mai mare nevoie să ţină serverul. Până la urmă lucrurile s-au rezolvat, greşelile au fost recunoscute, iar clientul nu ne-a reproşat nimic, dar nu-mi doresc să stau cu stresul ăsta. E suficient ca cineva să o dea în bară o dată şi toate recomandările ţi se sparg în cap, de parcă n-ar fi mers bine serverele luni şi ani la rând.

Deci cel mai bun hosting e cel care ţi se potriveşte şi care te mulţumeşte. Cu atât mai bine dacă numele firmei nu e Romarg, Xservers sau Claus (cu care am avut experienţe proaste de-a lungul anilor pentru diverşi clienţi).

Ce pot să vă recomand e să faceţi backup.

Neapărat un backup pe hard cu o versiune stabilă şi cât de cât finală a siteului. Nu vă bazaţi doar pe ceea ce vă oferă providerul şi nici nu vă bazaţi doar pe servicii automate de backup. Sunt situaţii în care siteurile sunt sparte (pluginuri vechi, teme vulnerabile, versiuni vechi de WP) şi nu îţi dai seama decât după mult timp, când nu mai există niciun backup neinfectat, nici la provider, nici în backupurile tale. Aşa că un backup full de pe hard ajută, chiar dacă este mai vechi.

BackWPup – e un tool pe care l-am instalat şi eu recent şi care face backup full (cu multe opţiuni) pe Dropbox, FTP, S3 sau Microsoft Azure. Au şi opţiunea de Google Drive în versiunea PRO (care e vreo 60 de dolari lifetime). Configurarea e foarte simplă şi poţi seta câte backupuri îţi trec prin cap.

Nu vă pricepeţi? Plătiţi pe cineva. Nu vă bateţi joc de munca voastră, chiar dacă o consideraţi o joacă. Nişte nameservere se schimbă cât ai bate din palme, aşa că în cazul în care se mai întâmplă probleme precum cea de la Webfactor sau cea de anul trecut de la Namebox, sunteţi înapoi online peste noapte (la propriu!).