Am urmărit zilele astea situaţia domeniilor şterse de ROTLD şi am identificat câteva tipare interesante. Nu mai insist pe domeniile trecute în mod fraudulos în proprietatea unor persoane fizice cu câteva zile înainte de expirare (de obicei cu 2 zile înainte, mai exact), n-are sens să ne mai agităm pe subiectul ăsta.

Însă s-au eliberat multe domenii, iar dacă ai răbdare să cauţi pe liste, îţi sar în ochi diverse lucuri. 

 • multe domenii de primării. şi aici sunt, de obicei, două cazuri: 1) un gigel pasionat la contabilitate care a luat el un domeniu şi s-a apucat să facă un site despre comuna Vânju Mare, iar între timp i s-a luat să plătească din buzunar găzduire şi altele; 2) s-au accesat nişte fonduri, s-a făcut un proiect de promovare a comunei, firma de development aleasă a cumpărat totul, nimeni din primărie nu are acces la niciun fel de date. 
 • cabinete de avocatură. aici de obicei intervin fuziuni sau noi parteneri care să fi schimbat numele firmei, nu e aşa spectaculos, dar tot sunt zeci de avocaţi care şi-au pierdut domeniile.
 • domenii personale (care oricum zăceau nefolosite)
 • câteva vedete, câţiva parlamentari (adelin petrişor, renate weber, amalia enache)
 • domenii ale unor afaceri sau proiecte care nu mai există (generaţiapro.ro, câteva cafele care existau pe vremuri etc.)
 • toate domeniile care seamănă cu ceva ce era la modă la un moment dat (conquiztador, de exemplu, pentru care am numărat vreo 15 domenii asemănătoare – conquistador, conqistador etc.)
 • *domeniu*oraş/cartier (stomatologieberceni, cazaremaramureş etc.)
 • *orice*2013 (sau orice an între 2000 şi 2018)

Am râs bine de tot la câteva domenii precum „papagalii.ro”, „tzoape.ro” sau „ploscarauto.ro”.

Ce e de reţinut de aici e că domeniile cu ani în coadă sunt o pierdere de bani. Nu are sens să cumperi BucharestSummit2018, că poate vrei să faci un summit şi anul viitor la Bucureşti. 

De asemenea, mă bucur că toate investiţiile alea în domenii care semănau cu ceva gen conquistador sau mcdonaldz n-au folosit la nimic şi s-au întors în negura internetului nu înainte să le dea o gaură celor care credeau că fac mare business cu ele.

În rest, mare atenţie, încă sunt şanse să găsiţi ceva util.

4 comentarii. Leave new

 • Bine, business-ul cu domenii typo nu a disparut. De exemplue, zilele trecute, am descoperit din greseala meag.ro care are un redirect catre emag prin profitshare…

  Răspunde
 • Sunt convins că mai sunt unii băieţi care dau bani pe astfel de lucruri, dar nu cred că ciupesc prea mult din lucrurile astea.

  Răspunde
 • Hoinare, hai sa iti zic una tare 🙂

  TLDR: Conform ICAN (cel ce reguleaza domeniile pe net) un domeniu intra in asa zisa perioada de gratie timp de 90 zile calendaristice. deci un domeniu care expira in 03-09-2018 va fi „liber” pentru inregistrare in 01-12-2018. Toate bune si frumoase pana in acest punct.

  Am zis sa „ginesc” un domeniu fain (pt magazin online de articole pentru adulti: „eros.ro” – am stat la „tira” si la 23.59 si 50 secunde (important) verific statusul cu comanda Whois – vad in continuare: PendingDelete. Aveam deja formularele predefinite cu autocomplete, trebuia sa dau next next. Zis si facut… La 00.00 si 2 secunde cand teoretic s-a eliberat domeniul am dat click pe inregistrare… ghici ce sa vezi, domeniul era deja curmparat. Am dat repede whois sa vad ce si cum… spre surpriza mea domeniul era deja „rezervat”

  Dimineata mail mare catre RomanianTLD sau mai bine spus ***** desteapta a statului PSD. Raspuns pe scurt: domeniul a fost luat pe politica „primul venit primul servit”. OOOOK……. ce concluzie pot trage:

  1) RoTLD da cu japca unor vendori care nu activeaza pe teritoriul Romaniei access la un API de inregistrare – altfel trebuie input-ul unu om ce sa apese pe butonul: I am not a robot… (captcha).

  2) RoTLD are contracte de tip (una mie una tie)cu siteurile de vanzare a domeniilor capturate (vezi sedoparking domains). Am intrat pe sedoparking (cei ce prinsese domeniul si mi-au zis) ok domeniul de vanzare. Mi-au zis ca ma costa 3000 euro domeniul. Am zis ok, cum facem. Mi-au zis ca banii ii transfer intr-un cont bancar. Spre surprinderea mea, contul era de la Ing Bank si apartinea unui domn pe nume Radu Boncea… Un stalking mic pe Linkedin si ghici ce, dl Radu Boncea lucreaza la Rotld ca developer… Illuminati confimed? Doar o coincidenta?

  Love and Kisses

  Răspunde
  • Totuși, comportamentul descris de tine seamănă cu un backorder. Mai multe servicii de înregistrare oferă opțiunea asta, așa e prin toată lumea.

   E adevărat că asta nu înseamnă că nu a luat domeniul cineva de la ei, însă am văzut cazuri mult mai grave de atât. Domenii care mai aveau zile întregi până la expirare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu