Am urmărit zilele astea situaţia domeniilor şterse de ROTLD şi am identificat câteva tipare interesante. Nu mai insist pe domeniile trecute în mod fraudulos în proprietatea unor persoane fizice cu câteva zile înainte de expirare (de obicei cu 2 zile înainte, mai exact), n-are sens să ne mai agităm pe subiectul ăsta.

Însă s-au eliberat multe domenii, iar dacă ai răbdare să cauţi pe liste, îţi sar în ochi diverse lucuri. 

  • multe domenii de primării. şi aici sunt, de obicei, două cazuri: 1) un gigel pasionat la contabilitate care a luat el un domeniu şi s-a apucat să facă un site despre comuna Vânju Mare, iar între timp i s-a luat să plătească din buzunar găzduire şi altele; 2) s-au accesat nişte fonduri, s-a făcut un proiect de promovare a comunei, firma de development aleasă a cumpărat totul, nimeni din primărie nu are acces la niciun fel de date. 
  • cabinete de avocatură. aici de obicei intervin fuziuni sau noi parteneri care să fi schimbat numele firmei, nu e aşa spectaculos, dar tot sunt zeci de avocaţi care şi-au pierdut domeniile.
  • domenii personale (care oricum zăceau nefolosite)
  • câteva vedete, câţiva parlamentari (adelin petrişor, renate weber, amalia enache)
  • domenii ale unor afaceri sau proiecte care nu mai există (generaţiapro.ro, câteva cafele care existau pe vremuri etc.)
  • toate domeniile care seamănă cu ceva ce era la modă la un moment dat (conquiztador, de exemplu, pentru care am numărat vreo 15 domenii asemănătoare – conquistador, conqistador etc.)
  • *domeniu*oraş/cartier (stomatologieberceni, cazaremaramureş etc.)
  • *orice*2013 (sau orice an între 2000 şi 2018)

Am râs bine de tot la câteva domenii precum “papagalii.ro”, “tzoape.ro” sau “ploscarauto.ro”.

Ce e de reţinut de aici e că domeniile cu ani în coadă sunt o pierdere de bani. Nu are sens să cumperi BucharestSummit2018, că poate vrei să faci un summit şi anul viitor la Bucureşti. 

De asemenea, mă bucur că toate investiţiile alea în domenii care semănau cu ceva gen conquistador sau mcdonaldz n-au folosit la nimic şi s-au întors în negura internetului nu înainte să le dea o gaură celor care credeau că fac mare business cu ele.

În rest, mare atenţie, încă sunt şanse să găsiţi ceva util.