Dacă petreceţi foarte mult timp pe Facebook, probabil că ştiţi povestea cu tabloul de Banksy care s-a autodistrus imediat după ce a fost vândut pe mai mult de 1 milion de euro de o casă de licitaţii din Londra. În caz că habar n-aveţi despre ce e vorba, vă fac un rezumat: Banksy e un artist contemporan care e super apreciat pentru graffiti-ul pe care îl face pe diferite teme socio-politice. Baloon Girl e una dintre cele mai cunoscute lucrări ale lui, aşa că o casă de licitaţii din Londra a făcut rost de o variantă printată şi s-a gândit să o scoată la licitaţie, asta deşi omul a zis de-a lungul anilor că nu vrea ca arta lui să fie vândută în licitaţii.

Imediat după ce lucrarea a fost adjudecată, un tip din sală a acţionat de la distanţă un tocător de hârtie care era integrat în acea ramă. Era Banksy, nu era Banksy, contează mai puţin. Cert este că oamenii de la Sotheby’s nu s-au supărat că a fost distrusă opera de artă contemporană, ci au decretat rapid că Banksy a creat o nouă operă, numită acum “Love is in the Bin”.

It’s a different work now, so it needed a new title.” The shredded piece, titled “Love Is in the Bin,” has been granted another certificate by Pest Control, Banksy’s official authentication body. Neither Ms. Brooks nor Sotheby’s would confirm whether Banksy had been the seller of the painting. via

Stai, ce? Şi câştigătoarea licitaţiei a confirmat că vrea în continuare să cumpere opera de artă, în timp ce unii specialişti au zis că acum e cu 50% mai valoroasă. Gen se duce spre 2 milioane de euro.

“Banksy didn’t destroy an art work in the auction, he created one,” Mr. Branczik added.

Serios vorbind, mai putem să considerăm asta artă? A fost artistic în vreun fel gestul lui Banksy? Nu, în niciun caz, a fost un semnal de alarmă, o declaraţie anti-sistem dacă vreţi. O critică adusă caselor de licitaţii care fac o grămadă de bani de pe urma artiştilor din lumea întreagă.

Ce-au făcut cei de la Sotheby’s ţine doar de oportunism. După cum bine zicea cineva pe Facebook, data viitoare probabil că autorul o să-i dea foc, iar casa de licitaţii va lua cenuşa şi îi va da un nume.

Foto via