Mai ţineţi minte meciul dintre Real Madrid şi Manchester United din 2003? Acea confruntare dintre Galactici şi echipa foarte bună a lui Ferguson? Sau duelul clasic dintre Chelsea şi Liverpool în ediţia 2004-2005 a Champions League?

Ştiţi ce au în comun meciurile astea care au intrat în istorie? Faptul că s-au jucat cu cele mai bune formaţii disponibile la momentul ăla. Dacă vă uitaţi pe echipa lui Real de atunci o să-i vedeţi pe Casillias, Roberto Carlos, Hierro, Makelele, Zidane, Figo, Ronaldo, Guti şi nici nu i-am zis pe toți din primul 11. Şi la United erau nişte super jucători, în frunte cu Giggs, Scholes, Van Nistelrooy sau Roy Keane.

Acum uitaţi-vă la ce se întâmplă de câteva sezoane în fazele finale ale Champions League. Echipele ajung decimate în a doua parte a sezonului, iar accidentările sunt tot mai dese.

United a evoluat fără zece jucători în meciul retur cu PSG. Au intrat nişte puşti de 17 ani, unul dintre ei fiind învoit de la şcoală ca să poată pleca la Paris.

Nici PSG n-a avut pe teren cea mai bună echipă, Cavani şi Neymar au lipsit, tot din cauza unor accidentări.

Tot într-un meci cu United, de data asta în campionat, au fost 4 schimbări înainte de pauză! A fost fix derby-ul cu Liverpool, în care Firmino s-a accidentat şi a fost schimbat, iar de cealaltă parte au ieşit Herrera, Mata şi Lingard (care tocmai intrase în locul lui Herrera).

La Bayern sunt pe bară Robben, Ribery şi alţi jucători importanţi, Liverpool are accidentaţii ei, la fel şi alte echipe mari care joacă meciuri cu miză din 3 în 3 zile.

Diferenţa faţă de acum 10 ani e numărul de meciuri. S-a mai pus câte un meci în plus, s-a mai schimbat puţin formatul, s-au mai adăugat tot felul de partide amicale. Şi nu e numai asta. În urmă cu 20 de ani jucătorii aveau antrenamente, meciuri şi relaxare.

Acum au şedinţe foto pentru sponsorul X, lansări de carte, filmări de documentare, evenimente pentru copii, participări la lansări ale unor branduri pe care le endorsează şi tot aşa. Când să te mai odihneşti?

Probabil că în 10-15 ani va fi nevoie ca echipele de fotbal să aibă loturi de 35-40 de jucători, care să evolueze în câte o singură competiţie. Echipa de Cupa Ligii, echipa de campionat, echipa de Champions League şi tot aşa.