Tipul care a făcut călătorit în Coreea de Nord anul trecut şi care a făcut clipul ăsta revine cu un alt clip, în care încearcă să răspundă criticilor.

Povesteşte ce-a mai discutat cu ghizii de la agenţia de turism, mai povesteşte ce-a mai văzut pe acolo şi, în general, încearcă să demonstreze că n-a fost chiar aşa de entuziasmat în călătorie.

Aşa cum am zis şi în primul articol, imaginile mi s-au părut interesante şi am cam făcut abstracţie de comentariile pe care le făceau cei doi protagonişti.

E clar că e sărăcie mare în Coreea de Nord, însă niciun turist n-o să vrea niciodată să vadă asta, la fel cum nici turiştii care vin în România nu vor merge prin satele alea semi-abandonate, ci pe la Bran, Sinaia şi în Centrul Vechi.

Cât despre regimul politic, presupun că lucrurile sunt similare cu ceea ce se întâmpla în România înainte de ’89. Poate că nord coreenii sunt mai tehnologizaţi decât erau românii în regimul comunist, însă în afară de asta sunt la fel de terorizaţi şi controlaţi. 

Ce n-am înţeles la acest vlog e de ce au ales să-l publice acum dacă aveau acel contract cu agenţia de turism chineză. Oricum sunt monitorizaţi mult timp după călătorie, nu văd de unde încercarea de a da mai multe detalii “interzise”.