in All Sports

Federaţia Spaniolă de Fotbal îi spiona pe suporteri

Nu-mi dau seama ce mă înfurie mai tare, faptul că Federaţia Spaniolă de Fotbal îşi spiona proprii suporteri, sau faptul că au primit doar o amendă de 250.000 de euro pentru asta.

Autoritatea pentru protecţia datelor cu caracter personal din Spania i-a amendat pe cei de la Federaţia de Fotbal pentru un feature din aplicaţia oficială La Liga care încălca regulile GDPR. Mai exact, microfonul telefoanelor care aveau aplicaţia instalată scana după anumite sunete ca să identifice dacă oamenii se uită la un meci sau nu. Dacă se uitau la meci şi reieşea din sunet că sunt şi într-un bar, era activată şi funcţia de location astfel încât să se determine dacă respectivul local plătea abonament sau pirata meciurile.

Practic, oamenii erau spionaţi pentru ca Federaţia Spaniolă să-şi dea seama ce baruri nu plătesc pentru difuzarea meciurilor. Ceea ce nu numai că e o violare grosolană a intimităţii, dar este şi o nesimţire maximă. 

Să zicem că înţeleg scopul atunci când face o companie privată asta. Facebook, Google, toţi ne spionează mai mult sau mai puţin. Însă când vorbim de o federaţie sportivă aparţinând unui anumit stat? Păi dacă la Facebook nu plătesc şi înţeleg că „sunt produsul”, la fotbal plătesc. Ca suporter din Spania plătesc şi taxe (nu ştiu exact dacă Federaţia e finanţată de stat în Spania), plătesc şi bilete la meciuri, plătesc tricouri cu echipa favorită, abonament la beIN La Liga, Gol şi ce televiziuni pay-per-view mai au acolo, plătesc şi berea mai scumpă în barurile care difuzeză meciurile.

Deci plătesc destul de mulţi bani pentru această pasiune a mea, ceea ce mă face să consider că nu prea sunt eu produsul. Şi-atunci cum îţi permiţi să te foloseşti de mine? Păi nu mai bine ajung eu la vorba lui Hurducaş, care nu dă „Allow” niciunei aplicaţii la aproape nimic? Şi care tot zice de luni de zile că aplicaţiile de Android cer mult prea multe permisiuni aiurea.

Sunt convins că ăsta e doar unul dintre puţinele cazuri de care am aflat, însă probabil că de 95% din ele nici nu ştim şi nici nu vom şti nimic. Iar alea care vor ieşi la suprafaţă vor primi tot amenzi de-astea penibile, cum e cea de 250.000 de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu