in All Sports

„Scandările dumneavoastră pot duce la întreruperea meciului”

Am fost sâmbătă pe stadion, la Steaua – Dinamo (mă rog, FCSB). Nu mă întrebaţi de ce m-am dus, că n-am o explicaţie clară, probabil că n-am mai fost de mult la un meci şi îmi era dor.

Până la urmă s-a jucat un fotbal decent, dar nu despre asta vreau să scriu. Prin minutul 35 merge Florinel Coman să bată un corner, moment în care toată peluza dinamovistă începe să-l înjure. Ceva cu „ţigan”, n-am înţeles exact, dar toată peluza striga la el. Asta după ce se aruncaseră tot felul de obiecte în teren. Arbitrul Istvan Kovacs a oprit meciul, s-au făcut nişte anunţuri pe difuzoare, ăştia tot îi dădeau cu înjurăturile. Moment în care se decide să se ia o pauză de 10 minute la cabine.

Din difuzoare se auzea în continuare o voce neconvinsă: „stimaţi spectatori, vă rugăm să încetaţi scandările rasiste şi xenofobe deoarece pot duce la întreruperea meciului”. 

Au trecut vreo 5 minute, au venit echipele de la vestiare, Steaua şi-a pierdut tot momentumul pe care îl avea la momentul cornerului, scandările au început. „Afară cu ungurii din ţară” şi altele la adresa arbitrului.

La un moment dat s-au reluat anunţurile: „stimaţi spectatori…”.  Ce nu pricep eu e de ce nu s-a oprit meciul. Degeaba ameninţi de 5-6 ori că vei opri meciul dacă nu o şi faci. Opreşte-l de tot, lasă comisiile să judece şi să dea înfrângere cu 3-0 pentru echipa a cărei galerii a fost vinovată, data viitoare o iei de la capăt. Dacă se întâmplă iar, procedezi la fel. Sigur, nu vor fi fericite televiziunile care difuzează meciul, însă încerci să impui o disciplină cât de cât.

Sau altă variantă, anunţă de 2 ori, a 3-a oară dă un alt anunţ: „stimaţi spectatori de la echipa oaspete, sunteţi invitaţi să plecaţi de bună voie în următoarele 5 minute. Cei care nu părăsesc stadionul vor fi consideraţi vinovaţi de scandările rasiste şi vor primi amenzi.” Ca să le dai ocazia oamenilor normali să plece acasă. Restul amenzi şi multă sănătate.

N-ai cum să impui respectul decât prin pedepse. 

Pentru că ne tot place să dăm exemplu din Anglia, povestesc iar o fază petrecută la Liverpool – Arsenal, în 2017. Un băiat care băuse cam multă bere s-a ridicat de vreo 2 ori şi a strigat spre fanii lui Arsenal (eram în tribună, foarte aproape de colţul cu peluza oaspeţilor). O doamnă steward i-a făcut observaţie prima oară, i-a făcut observaţie a doua oară, a treia oară a chemat nişte colegi, care au venit şi l-au escortat direct afară din stadion. Iar omul nici măcar n-a comentat. Păi dacă ăla nu era pedepsit, nu s-ar fi ridicat şi altul să strige după 5 minute? Apoi altul, şi altul, până când o tribună întreagă ar fi strigat înjurături la adresa adversarilor.

Dacă mergem doar pe ameninţări anemice, n-o să civilizăm niciodată stadioanele din România.

3 comentarii. Leave new

  • Una este sa evacuezi un singur individ, sa faci asa ceva cu sute de tembeli care insulta este mult mai complicat. Si trimite tu acasa oamenii, cu meciul terminandu-se in minutul 30-40, de cateva ori, sa vezi cum reactioneaza televiziunile. Pariez ca vor cere renegocierea contractelor cu cluburile, liga profesionista sau cine le semneaza. Huliganii trebuie scosi de pe stadioane, de acord. Dar nu cu masuri pompieristice, trebuie o politica gandita pe termen lung. Ce, englezii au lichidat huliganismul a doua zi de la tragedia de pe Heysel?

    Răspunde
  • teoretic ai dreptate. practic, si eu cred ca ar trebui sa ai dreptate 🙂

    Răspunde
  • Sunt interese mult prea mari, ca sa intrerupi un meci din cauza unor huligani. Vorbim de foarte multi bani la mijloc, din toate partile: pariuri, drepturi TV, clasamente, cotele jucatorilor, reclame, etc. Daca ar intrerupe sau ar anula meciul, si apoi sa dea scor la masa verde, chiar nu castiga nimeni niciun ban din asta, si asta e problema. Interesul e sa faci banu’, nu sa educi publicul. Ii doare in cot de public. Isi sparg 2-3 nebuni capul, mai lacrimeaza 100 pentru niste fumigene, si cam aia e. Conturile in timpul asta se umplu de bani.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu