in Muzici

Zilele trecute a apărut un manifest lansat de zeci de festivaluri independente din toată Europa, numit Festivals Stand United. De la noi au semnat ARTmania, Electric Castle, Neversea, Plai, Summer Well şi Untold.

Pe scurt, ceea ce spun ei este că înţeleg gravitatea situaţiei, dar vor să-i dea înainte cu festivalurile în vară, ca să „asigure supravieţuirea industriei”.

By carrying through our festivals this summer, we can be a crucial part of the survival of this industry.

Tot textul e aici şi, probabil, pe celelalte siteuri ale festivalurilor.

Înţeleg că situaţia este extrem de nasoală în industria asta, sunt convins că vor pica multe evenimente, iar unele nu vor mai putea reveni niciodată. Cunosc oameni în echipele de organizare ale câtorva dintre festivalurile semnatare de la noi şi sper să-şi revină din situaţia asta.

E un ecosistem complex, care depinde de prea mulţi factori şi odată ce se rupe un element din tot lanţul, pică totul. Mă gândesc, de exemplu, la sponsorizările de la branduri. Multe vor suspenda bugetele, n-o să se mai arunce cu banii în festivaluri aşa cum se întâmpla în trecut. Numai bucata asta poate da peste cap totul, chiar dacă restul se întoarce la normal dintr-o dată. Ce brand vrea să rişte să se asocieze cu un festival internaţional care poate fi responsabil pentru un al doilea val al pandemiei? Asta în eventualitatea în care lucrurile revin la normal ca prin minune şi în luna iunie avem voie să facem tot ce ne taie capul.

Însă e mai probabil că n-o să se întâmple asta. Euro 2020 s-a amânat, Jocurile Olimpice s-au amânat, cu campionatele de fotbal nu se ştie ce se va întâmpla, e posibil să se joace restul de meciuri fără spectatori ca să se încheie competiţiile şi să se mai difuzeze ceva la TV în baza contractelor, să se încaseze banii, să plece mai departe către jucători şi aşa mai departe.

Cirque de Soleil e aproape să-şi declare falimentul şi multe alte companii care organizează evenimente vor fi afectate. 

Ce zic festivalurile? Noi vrem să îi dăm înainte.

Mi se pare un gest de iresponsabilitate maximă să anunţi asta la final de martie, când Anglia tocmai a intrat în lockdown total vreme de 3 săptămâni şi s-ar putea să prelungească starea asta. Când alte ţări fac la fel, când ne aşteptăm la vreo 2 luni de lockdown total prin mare parte din Europa. Să oferi impresia că lucrurile vor reveni la normal din iunie fără să ai certitudinea asta este total greşit. Mai ales în contextul în care nu ştim cât mai durează situaţia. 

În plus, n-o să dea niciun guvern aprobări pentru o relaxare totală din prima. N-o să vină Iohannis să spună că de mâine e totul aşa cum era pe 15 februarie. Va fi un proces gradual, care se va întinde până spre toamnă probabil. Mai întâi vor fi permise evenimentele sub 100 de persoane, apoi vor fi permise evenimentele sub 2000 şi tot aşa, de la o săptămână la alta, cu testări, cu vaccinări (când va fi cazul), cu măsuri sporite de siguranţă. Dacă nu găsim un antidot rapid (vaccin + tratament eficient), putem să ne aşteptăm la un impact similar cu 9/11 în ceea ce priveşte măsurile de siguranţă. Aşa cum din momentul ăla s-a trecut la controale super stricte în aeroporturi, vom avea şi acum controale medicale pe la orice eveniment.

1 comentariu. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu