Ziua şi lansarea pentru eMAG, după ce au anunţat secţiunea de Băcănie, ieri au venit cu serviciul premium pentru clienţi, numit Genius.

Abonamentul Genius este 99 de lei pe an (8,25 lei pe lună, plătibil anual) şi include o serie de beneficii. Printre altele, aveţi transport gratuit în easybox sau la showroom, indiferent de valoarea comenzii. Pentru easybox costul de livrare e de vreo 5 lei în mod normal, cu Genius nu mai dai niciun ban în plus. Ceea ce e excelent pentru produsele cu valoare mică. 

Ai de luat un adaptor wireless de 45 de lei, dai doar 45 de lei pe el, nu mai plăteşti în plus dacă ai abonament Genius. Am păţit asta acum câteva luni şi chiar mi-ar fi plăcut să am serviciul activat.

Pentru comenzile mai mari de 100 de lei, livrarea este gratuită şi prin curier pentru majoritatea produselor. Sunt în total 250.000 de produse care intră în beneficiile abonamentului Genius. Cărţi, îmbrăcăminte, electronice, articole IT, cam tot ce ţine de băcănie etc. De fapt, cred că de-asta şi merg mână în mână cele două lansări, pentru că acum poţi să comanzi mare parte din alimente de pe eMAG şi să nu plăteşti nimic pentru livrare.

Merită? E o chestiune matematică din punctul meu de vedere. Am numărat câte comenzi am dat în ultimul an la eMAG, au fost 17. Să zicem că vreo 5-6 au fost în easybox, că folosesc mai des serviciul ăsta în ultima vreme, dar tot aş ieşi pe plus cu Genius. De menţionat şi că beneficiile sunt valabile pentru cumpărături nelimitate, fără plată suplimentară. Deci dacă aţi vrea să trimiteţi cuiva o cola în easybox în fiecare zi timp de 9 ani, cum păţeşte tipul ăsta cu pizza, n-aţi avea niciun cost suplimentar.  

Alte beneficii importante sunt livrarea rapidă a doua zi şi returul gratuit în 60 de zile. Îmi place combinaţia “cărţi” – “livrare gratuită în easybox” şi “livrare rapidă”, că mă apucă de multe ori cheful să citesc ceva şi vreau să am cartea imediat. Mi-ar plăcea şi un serviciu care să mă convigă să şi termin toate cărţile pe care le încep după achiziţii impulsive, dar mai aştept, poate bagă eMAG şi aşa ceva.

Livrarea a doua zi e disponibilă în Bucureşti inclusiv în weekend, deci dacă dai comanda sâmbătă seara înainte de miezul nopţii, o poţi primi a doua zi.

Şi partea cu returul mi se pare utilă, în mod legal sunt doar 14 zile, iar la eMAG perioada standard de retur este de 30 de zile, însă am păţit de vreo 2 ori să fiu la limită.

Deocamdată, serviciul e disponibil în București, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Iași și localitățile limitrofe, dar se va mai dezvolta pe parcurs, pariez că până la finalul anului vor mai adăuga şi alte oraşe. Probabil depinde de infrastructură şi aici ideal ar fi să existe o reţea de autostrăzi pe care să se facă transport rapid, păcat că nu s-a gândit nimeni la asta până acum. Oh, wait…

Serviciul ăsta e aşteptat de mult timp de clienţii hardcore şi chiar se glumea prin online despre existenţa unor conturi “speciale”. Iată că acum există cu adevărat, şi sunt disponibile tuturor.

Probabil că eMAG Genius e o nouă bornă importantă în shoppingul online românesc, la fel cum s-a întâmplat cu lansarea Amazon Prime în SUA, în 2004. Şi, la fel ca în cazul Amazon Prime, sunt convins că Genius se va dezvolta cu noi beneficii, o gamă mai largă de produse incluse şi noi localităţi disponibile.

Cum v-ar suna livrare mai rapidă de Black Friday cu abonamentul Genius? Sau puncte extra prin intermediul partenerilor, poate discounturi speciale, poate condiţii mai bune de plată cu cardul eMAG. Mi se pare că sky is the limit şi cred că de aici încolo va creşte substanţial numărul de beneficii.

Dacă vrem să comparăm cu Amazon Prime, ar trebui să ne uităm la beneficiile care erau disponibile în 2005, la lansarea serviciului: 79 de dolari pe an pentru care primeai livrare în 2 zile, nelimitat. La momentul respectiv livrarea în 2 zile costa 9.48 dolari. Pentru livrarea a doua zi era doar un discount, nu era oferită gratuit. Şi cam aici se opreau beneficiile. Sigur, vorbim de alte timpuri, dar cred că e important să urmărim puţin cum au evoluat beneficiile Amazon Prime, ca să ne putem da seama câte posibilităţi ne aşteaptă. 

Sigur, probabil că eMAG nu va avea serviciu de streaming video prea curând, însă n-ar fi o idee rea să digitalizeze cineva şi să obţină licenţe pentru toate filmele româneşti pe care nu le găseşti deloc online, nu-i aşa? 🙂