Zilele trecute am văzut întrebarea din titlu pe Facebook, şi m-am oferit să explic eu chestia asta, care poate părea simplă, dar care dă cu eroare multor români.
De azi ar trebui să se închidă toate pieţele indoor, inclusiv piaţa Obor, Veteranilor, Crângaşi şi multe altele. Unele ar trebui să se transforme în pieţe volante, pe tarabe amplasate în apropierea construcţiilor, altele să rămână închise de tot.
Iar românii de pe Facebook au început să plângă de mila micului producător, care nu mai are unde să-şi vândă marfa.
Că de ce ni se întâmplă nouă asta? Că de ce tocmai acum? Că de ce fix pieţele? Că ce diferenţă e între o piaţă şi un supermarket aflat într-o hală?
Ideea asta cu supermarketul ar putea fi un argument bun, doar că nu e. O piaţă are 50-60 de precupeţi. Oameni care stau acolo 10 ore pe zi, 7 zile din 7. Un supermarket mediu, cum ar fi un Lidl, un Profi, un Penny sau un Mega Image clasic are 5-6 angajaţi care pun şi produse la raft, stau şi la case. Mai puţine puncte de contact, mai puţine riscuri. Dacă un om infectat trece pe la 10 precupeţi dintr-o piaţă, e posibil să infecteze câţiva dintre ei, mai ales la modul în care se respectă regulile cu masca în piaţă.
Dacă se întâmplă acelaşi lucru într-un supermarket, interacţiunea va fi cu cel mult 2 oameni (cineva la casă + un alt angajat pe care îl întrebi ceva, să spunem).
Pe lângă asta mai e şi chestiunea legată de cash. La supermarket ai opţiunea să plăteşti cu cardul (da, ştiu, şi la piaţă, a făcut Mastercard o campanie în care a dat 2 POS-uri pe la Obor şi a trimis nişte influenceri să arate asta, dar de fapt nu le-a păstrat niciun pieţar). Automat, precupeţii sunt mai expuşi, că au mâna pe bani non-stop. Şi la pieţele volante e acelaşi lucru, dar dacă cineva e infectat, măcar în aer liber sunt riscuri mai mici să dea mai departe.
Din punctul meu de vedere, nici pieţele volante n-ar trebui să mai funcţioneze timp de o lună. Mai ales că au început să se facă tot felul de excepţii şi să se găsească tot felul de portiţe. De exemplu, la Obor s-au ridicat cortinele de sticlă, pereţii laterali, şi piaţa va funcţiona în continuare, chiar dacă nu e în aer liber. Practic, va merge în regim de vară.
Problema cu piaţa Obor e că e un haos generalizat acolo. Trec zilnic prin dreptul pieţei, uneori de 2-3 ori pe zi. E în drumul spre birou şi dinspre birou, e lângă mallul din care îmi fac cumpărăturile sau iau mâncarea de prânz. Mereu e aglomerat, indiferent de oră. Sunt 2 variante: aglomerat sau foarte aglomerat. Masca e opţională (şi la mii de oameni care se perindă pe acolo nici n-ai cum să impui respectarea regulilor, că sunt prea mulţi care nu le respectă), igiena e aproximativă, distanţarea o glumă. Deşi îmi place să cumpăr de la precupeţi (evit să folosesc termenul ţărani, că numai ţărani nu sunt oamenii ăia), cred că vreme de 28 de zile ar trebui să facem cu toţii un efort şi să limităm potenţialele focare.
Apropo de cele 28 de zile, n-am priceput de ce au început fix de luni, când şedinţa de guvern a fost miercurea trecută şi normal ar fi fost să pornească restricţiile a doua zi. Pe urmă am numărat şi am văzut că cele 28 de zile expiră fix după alegeri. Probabil că urmează un lockdown până după Revelion.
1 comentariu. Leave new
Poate ne asteapta ceva ca-n “28 days later” 😉😱🧟♂️