in Televiziune

Interviul lui Lady Di cu Martin Bashir: dispare un mit

Prin presa internaţională e puţin deranj zilele astea după ce BBC a difuzat aseară un documentar legat de celebrul interviu pe care Lady Diana Spencer i l-a acordat lui Martin Bashir în 1995.

Este interviul în care Lady Diana admite pentru prima oară că Prinţul Charles o înşela cu actuala lui soţie, Camilla Parker Bowles. Probabil că ştiţi citatele „there were three of us in this marriage” şi „it was a bit crowded”.

23 de milioane de views şi un premiu Bafta primit de Bashir la vremea respectivă pentru ceea ce a fost numit „interviul secolului”.

Acum a ieşit la iveală că Martin Bashir a minţit şi a manipulat ca să ajungă să obţină acel interviu. Mai exact, Bashir i-a arătat nişte documente false lui Charles Spancer, fratele Dianei, prin care l-a convins că ar fi bine ca sora lui să dea acel interviu. 

Subiectul e important pentru că interviul ăsta a fost ani la rând The Interview. Ţin minte că l-am studiat vreo jumătate de semestru la facultate, am urmărit fiecare unghi, fiecare legătură între subiecte, în timp ce profa (super bine pregătită, şcolită pe la BBC) lăuda tot ce înseamnă calitatea BBC, metoda etc. Sunt convins că nu doar la noi la facultate s-a studiat interviul ăsta, chiar e o referinţă în domeniu.

Şi acum aflăm că de fapt a fost obţinut prin metode total neetice. 

Te uiţi la Diana şi dacă până acum vedeai o femeie care vorbeşte cu greu despre nişte lucruri neplăcute din viaţa ei, acum vezi o persoană care probabil că nu voia să spună acele lucruri, dar care a fost manipulată să le spună. Nu vă gândiţi că odată ce a luat legătura cu Diana prin metode neetice, Bashir s-a oprit. Sunt convins că a făcut tot ce i-a stat în putinţă să obţină acel interviu, iar etica se vede că n-a fost un impediment.

Iar urmările au fost complexe, Diana şi-a pierdut orice urmă de susţinere în cadrul Casei Regale, ceea ce mai târziu a izolat-o şi, probabil, a dus-o la acel accident.

Mai rău e că a existat o anchetă superficială a BBC la vremea respectivă, care a ajuns la concluzia că a fost totul ok.

O nouă anchetă s-a transformat acum într-un documentar, care a demonstrat adevărul.

De altfel, BBC a trimis scrisori cu scuze către copiii Prinţesei Diana şi către Prinţul Charles şi a trimis înapoi toate premiile pe care Bashir le-a primit pentru interviu. Iar Bashir s-a retras din activitate chiar săptămâna trecută, probabil după ce s-a aflat că urmează un scandal public pe tema asta.

4 comentarii. Leave new

 • Bashir s-a retras că e bolnav tare (adică așa am citit, nu mi-a zis pe whatsapp sau ceva)

  Răspunde
  • Şi a descoperit că e bolnav cu o săptămână înainte de apariţia documentarului? 😀

  • Nu, a descoperit mai demult. Dar s-a operat la inimă. En fin, să fie la ei acolo, că nu contează în poveste, era doar o bârfă mică. 😀

 • Nu ma surprinde. Jurnalismul este o meserie necesara, dar in general mizerabila. Multi dintre „marii jurnalisti” sunt niste dejectii, media la fel. Nu-i bine nici sa nu crezi nimic, dar in orice caz orice stire / interviu trebuie privite cu scepticism.

  Ma felicit in fiecare zi ca nu mi-am urmat „visul” copilariei de a ajunge jurnalist, mi-am dat seama la timp in ce cloaca intram.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu