in Branded

Degeaba avem acces la jucării dacă toţi copiii sunt lipiţi de tablete şi telefoane

Am avut multe jucării când eram mic. Singurul copil din familie până pe la 6 ani, 2 unchi şi 2 mătuşi, 2 perechi de bunici, cu toţii „investeau” în singurul nepot disponibil. N-aveau ai mei super mulţi bani, dar comparativ cu alţi copii pot să spun că am prins şi nişte Lego original, şi maşinuţă teleghidată fără fir, şi tot felul de figurine mai mici sau mai mari cu Batman, Spiderman etc.

Problema la vremea aia era că nu prea erau multe opţiuni pe piaţă. Erau primii ani de după Revoluţie şi tot ce se aducea în ţară erau turcisme pe care le luai din piaţă sau de la buticurile din cartier. Abia când am mai crescut s-a deschis Metro şi am văzut acolo tot felul de lucruri pe care le ştiam din cataloagele Neckermann (da, am prins şi câteva cataloage de-alea prin casă).

Acum au apărut nişte chestii foarte mişto prin magazine, dacă te uiţi după jucării îţi stă mintea-n loc. Nu zic de cât de bogată de oferta de Lego, dar sunt tot felul de jucării creative sau instrumente muzicale, seturi tematice (doctori, pompieri, bucătari etc.). Avem acces la jucării, dar tot mai mulţi copii din jurul meu sunt lipiţi de tablete şi telefoane. Au şi munţi de jucării, dar preferă Youtube-ul sau jocurile de telefon. Au căpătat skilluri remarcabile şi se mişcă excelent cu telefoanele.

Nu-mi dau seama cum voi proceda când va veni momentul unui copil. Teoretic aş zice că vreau să crească ferit de telefon sau tabletă, cu un program fix, foarte limitat. Pe de altă parte nici nu-mi doresc să cresc un copil total izolat de tehnologie şi de reperele sociale pe care le vor avea ceilalţi copii. O să încerc să găsesc un echilibru, cu siguranţă mă voi juca şi eu mult cu jucăriile pe care o să le cumpărăm oricum.

2 comentarii. Leave new

  • Sa stii ca asa e…ca parinte te joci tu cu jucăriile celui mic(care sunt interesante, chiar si pt 2 ani), ca ala micu va fi interesat de : telecomanda, caroa de sters pe jos, matura.etc 😀..si telefon, dar ala il primește doar cu măsură

    Răspunde
  • Ca parinte de fata de aproape 8 ani zic asa: sunt de parere ca trebuie un echilibru in toate, ca nu trebuie interzis accesul la tehnologie, ca trebuie petrecut mult timp cu copilul tau. Printre altele noua ne place sa ne jucam impreuna (ii cumparam jocuri cat mai educative!), sa facem activitati legate de scoala (au tot felul de caiete si carti interesante), sa facem chestii casnice impreuna (de la impodobit bradul pana la schimbatul pamantului la flori si nu numai!). Sigur, ar fi mai usor sa stau tot timpul la laptop sau tv si ea pe Youtube sau diverse jocuri pe telefon, dar mai bine nu!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu