Întotdeauna mi s-a părut că românii înțeleg total greșit noțiunea de libertate. Celebrul ”noi pentru ce am murit la Revoluție?” se traduce prin am voie să fac absolut orice, chiar și dincolo de limitele legii, indiferent dacă asta încalcă libertățile altcuiva; important e să nu fiu prins. 

Și am văzut nenumărate iterații ale acestei idei, pe care o promovăm de parcă ar fi brand de țară.

Recent am dat peste o nouă libertate absolut stupid aplicată și o vedeți în poza de mai sus. În plan îndepărtat sunt câteva scări de bloc din Colentina, reabilitate acum câțiva ani. În stânga imaginii este o scară reabilitată iarna asta. Nu știu dacă e vorba, de fapt, de două blocuri diferite, lipite unul de altul sau pur și simplu de asociații de proprietari diferite. Înclin să cred că e a doua variantă.

Însă rezultatul e desprins din filmele cu proști. Ce se vede din exterior e un bloc cu 5 scări, din care 4 sunt vopsite cu galben și a 5-a e vopsită cu verde. Ce s-a întâmplat, se terminase culoarea? N-au putut sub niciun chip să se apropie de nuanța aia? Era culoarea unui an trecut și nu mai era la modă să o folosească?

Sau a intervenit libertatea de exprimare a poporului român domiciliat în acel bloc? Pot doar să presupun că oamenii de acolo au zis ”ăștia care locuiesc lipiți de noi sunt niște imbecili, au un bloc urât, cu galben, hai să-l facem noi frumos, cu verde!”.

Și a ieșit o atrocitate urbană, un bloc în două culori. Înainte era o discrepanță între acele scări reabilitate și cu aspect curat și vechea scară ponosită, acum e la fel de rău, doar că din alte puncte de vedere.

Încerc să-mi dau seama de ce nu s-a opus nimeni de la primăria sectorului 2, n-au și ei vreo comisie de urbanism care să verifice proiectele astea de reabilitare? Dacă vreau să fac un bloc roz fosforescent și conving vecinii cred că n-o să mă oprească nimeni să fac asta.

Până la urmă de ce mi s-ar îngrădi acest drept? Ce, mai suntem pe vremea comuniștilor?

4 comentarii. Leave new

 • Sunt urate oricum, iar galbenul ala e dat pe unde au apucat

  Răspunde
 • Da, fix așa se întâmplă. În același bloc pot exista 2, 3 sau 5 asociații de proprietari, în funcție de numărul scărilor, asociații cu statut de persoană juridică. Contractele de reabilitare se încheie cu asociațiile de proprietari, nu cu blocul. Și pentru că Bucureștiul e varză cu privire la reglementările urbanistice, nu există legi care să zică colentina o facem verde toată, oborul galben. În contractul de reabilitare, fie el și cu fonduri europene, cetățenilor li se dă posibilitatea să aleagă culoarea. Și dacă aceeași firmă câștigă licitația să facă toate cele 5 scări de bloc, e ok, dar dacă el face 4 și vine altcineva și o face pe a 5-lea, iese ca în poză.

  Răspunde
 • Macar astia sunt organizati pe scara, in Titan e fiecare pentru el 🙂

  https://www.pinkish.ro/wp-content/uploads/2011/06/lonely_window2.jpg

  Răspunde
 • La fel inteleg si neamtul, italianul, englezul, etc. Ei nu fac la fel de frica amenzilor…acolo autoritatile isi fac treaba

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu