René a început să cânte în Havana anilor ’60. Un fel de rock latino, o îmbinare a ritmurilor cubaneze cu muzica rock’n’roll. Erau anii în care The Rolling Stones doborau recorduri cu hiturile lor. Așa s-a născut The Watts, trupă alături de care a cântat până în 1990.

Viața l-a dus în Italia, la Roma, unde și-a continuat cariera muzicală cu același stil latino pe care îl iubea. A plecat prin turnee în toată lumea, de la Emiratele Arabe Unite până la Los Angeles. A cântat în deschiderea unor artiști precum Carlos Santana sau Eric Clapton.

În 2000 a ajuns și prin Grecia, cu diferite turnee la Atena. Probabil că atunci a întâlnit-o pe Despina. O grecoaică oacheșă, sigură pe ea, care s-a topit ascultându-i chitara. Chiar și 20 de ani mai târziu îl privește cu nemărginită dragoste pe bărbatul care i-a furat inima.

Despina l-a urmat la Roma, unde au locuit o vreme, el continua să cânte, ea se ocupa de management pentru diverși artiști. Însă simțeau amândoi că le lipsește ceva. Un loc însorit și plin de culoare, care să-i amintească lui de Havana și ei de Atena. S-au hotărât să-l caute pe insulele grecești și până la urmă, în 2011, l-au găsit pe o străduță ascunsă din Lefkas, orășelul principal de pe Lefkada.

Au deschis acolo un bar, Havana Club Cafe, pe care l-au creat din amintirile lui René legate de barurile din Cuba sa dragă. El la chitară, ea dansând alături de clienți ca o cubaneză veritabilă. Apoi, în pauze, el la bar, ea servind la mese. Și tot așa, cât e vara de lungă, din iunie până la final de septembrie, o vară ca o vacanță continuă, trăită pe Lefkada, una dintre cele mai frumoase insule ale Greciei.

Ziua și-o petrec la plajă, se bucură de mare, apoi fac diverse cumpărături și ajung la bar pe la 18:00. Deschid în jur de 19:00, apoi la 21:00 începe recitalul, fie că au vreun invitat special sau cântă René piese la chitară și voce. Petrec până târziu în noapte, sau până când se plâng vecinii de muzică și cheamă poliția. Ceea ce nu-i face decât să dea muzica în surdină și să se bucure de micul lor colț de Havana.

Sigur că nu se vor îmbogăți niciodată din asta, iar managementul unui bar cu 6-7 mese aflat pe o străduță lăturalnică din Lefkada cred că e mai degrabă o bătaie de cap decât o sursă de venituri. Dar e ceea ce își doresc să facă, e sursa lor de energie.

***

I-am descoperit întâmplător în 2014, când încercam să fug de aglomerația străzii principale și să explorez centrul orașului. Am nimerit un concert live și o atmosferă care m-a teleportat direct în Havana anilor `70, cea care apare în The Godfather. Am rămas acolo vreo 10 minute și mi-am promis că o să revin cândva.

În 2019 i-am găsit câteva case mai încolo, se mutaseră într-un spațiu mai generos. Atmosfera era aceeași, chiar dacă n-am nimerit vreun concert.

2021, altă vacanță în Lefkada, Despina și René erau tot acolo, zâmbitori. El cu chitara în mână, acompania o solistă invitată pentru un soi de rezidență de vară, ea servind la cele 7-8 mese pe care le are barul. Am prins loc din nimereală, fără rezervare, apoi toate mesele s-au ocupat, rând pe rând. Turiști din toată lumea veniseră să-i asculte și să se bucure de picătura de culoare pe care o aduce Havana Club Cafe în Lefkada.

Dacă treceți vreodată pe acolo, căutați barul pe străduțele paralele, sigur o să vă ducă Google unde trebuie. N-o să vă pară rău. Am văzut pe chipurile acestor oameni atâta liniște și bucurie pentru colțul ăla de Cuba pe care l-au creat împreună încât aș fi vrut să-i întreb care le e secretul. Probabil că dragostea pe care și-o poartă unul altuia. Ah, și muzica!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu