in Muzici

La concert după 2 ani: Dora Gaitanovici în Expirat

Poza e împrumutată de la Andra

Ultimul concert indoor de care îmi aduc aminte a fost în decembrie 2019, tot în Expirat, la Deliric. Tocmai se lansase al doilea album cu Silent Strike, îl aveam pe repeat, aşa că am fost cu o prietenă şi am stat lipiţi de uşa de la intrare încercând să rezistăm la volumul prea ridicat şi başii care ne bubuiau în adâncul sufletului.

Fast forward 2 ani şi ceva mai târziu, iată-mă la un alt concert indoor (am mai prins o lansare Om la lună, pe la Amfiteatrul Mihai Eminescu, în aer liber). 

Am fost la Dora Gaitanovici pentru că mi-a plăcut tare mult ce-a făcut la „Diud, where’s my tune?„. 

O fi pandemie, dar hai să susţinem un pic şi artiştii, cât timp e cu reguli, cu certificat verde şi măşti.

A fost şi n-a fost cu măşti, nu prea purta lumea, ceea ce mi s-a părut aiurea. La teatru se poartă mască, la cinema cam 50-50, aici eram printre puţinii cu măşti. Mi-a plăcut că barmanii şi personalul de la Expirat purtau, ceea ce mi se pare destul de fair. Nu prea ai cum să controlezi cine a dat-o în jos ca să ia o gură de bere şi cine n-o poartă deloc. În fine, riscuri.

Despre concert am şi de bine, şi de rău, le notez aici că poate ajunge să le citească cineva implicat.

De bine: mult entuziasm, piesele cunoscute de pe Youtube (Doar eu, Manole, Ana) au sunat bine. Pare că sunetul s-a reglat mai mult pentru balade şi mai puţin pentru bucăţile rock. Aşa că în multe momente instrumentalul acoperea total vocea, indiferent de poziţia din sală. Aici cred că ţine şi de stilul muzical foarte neomogen, probabil că se vor aşeza lucrurile după ce îşi găsesc direcţia. Cert e că sunt perspective bune, Dora are o voce mişto, iar zona asta de balade folk-rock i se potiveşte. 

La capitolul chestii nasoale, se vede că ea şi bandul sunt super puşti, unele chestii au fost super greşite. Începând cu violonistul care a făcut numai glume deplasate şi a vorbit mult prea mult, continuând cu băiatul de la chitară care îi ţinea isonul. Nu venisem la Roastul Dorei Gaitanovici, eram la concert, iar proiectul se cheamă fix Dora Gaitanovici, nu &band, nu &friends. Sigur, copii talentaţi, dar chiar nu-mi pasă de părerile lor şi ce au ei de spus pe gură, sunt nişte instrumentişti care trebuie să susţină artista, nu să facă mişto de ea. Şi apropo de asta, solistul şi liderul proiectului muzical trebuie să stea preponderent în centru. N-am înţeles de ce au montat clapele într-un colţ, mai bine de jumătate de concert Dora nu s-a văzut, în schimb violonistul era moţ. 

Also, la bis le-a venit ideea să cânte Evanescence, când toată lumea aştepta Ana sau Manole. Eu ştiu că a fost mişto la Vocea României şi era o piesă deja învăţată, dar publicul nu vrea să asculte un cover, vrea să-ţi asculte piesele, chit că abia le cântasei. Că de-aia îi zice bis.

Dar da, se lucrează la album, vor să-l lanseze în septembrie, mai bag o fisă şi atunci, să văd cum au evoluat.

În timp ce scriam articolul ăsta mi-am adus aminte un pic de perioada ÎnConcert.ro şi de sutele de showuri live la care am fost prin 2009-2010.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu