Vara trecută am ajuns (și) prin Bulgaria cu treabă, prietenul Ergo a alergat un ultra-maraton acolo, mai exact în Tryavna.
Orășelul se află la vreo oră și jumătate distanță de Veliko Târnovo, în sud, cumva paralel cu Gabrovo. Teoretic, nu e un loc în care te-ai duce într-o vacanță de bună voie. Dar dacă munții sunt mișto și există competiție de alergare, de ce nu?
Am fost la Veliko de mai multe ori și mi-a plăcut, mi se pare o alternativă foarte bună la weekendul clasic pe Valea Prahovei. Următorul oraș bulgăresc pe listă ar fi Plovdiv, am înțeles că e foarte mișto și acolo, chiar aveam plănuită o excursie cu colegii de facultate înainte de pandemie. Nu știu dacă o să se mai întâmple, că între timp lumea și-a făcut alte planuri, multe colege au făcut copii și eventual îi trimitem pe ei în excursie la reuniunea de 30 de ani.
Dar dincolo de Veliko și Plovdiv n-am cea mai bună impresie despre turismul la sud de Dunăre, exceptând zona litoralului (Dalboka, Balcic).
Așa că nu mică îmi fu mirarea când am dat peste o zonă atât de pitorească și aproape de Gabrovo-Tryavna. Orășelul Tryavna are 10.000 de locuitori și păstrează arhitectură din secolul al XIX lea. Se aseamănă cu Veliko, doar că aici zona centrală e mai întinsă și n-a venit dezvoltarea peste oraș. Mi-e greu să cred că au vrut ei să conserve zona, pur și simplu n-au fost aceleași oportunități.
Cu cazările cred că e mai complicat, n-am văzut cine știe ce hoteluri pe-acolo, însă un pat cinstit găsiți la Valdi Hill, la câțiva kilometri de oraș. Puteți să vă cazați și la Veliko și să mergeți cu mașina până la Tryavna, e un drum de vreo oră.
Și dacă vreți să treceți la avansați în materie de istorie bulgărească, puteți să vizitați și monumentul Buzludzha, care e la vreo oră de mers de la Tryavna și arată ca un OZN. Știți filmele alea cu Men in Black în care decolau spre alte planete niște OZNuri camuflate în clădiri ciudate? Cam așa e și ăsta.
Monumentul a fost creat prin 1974 și celebrează lupta dintre bulgari și Imperiul Otoman. Dar tot pe-acolo a avut loc primul congres al partidului comunist în 1891 și s-au bătut comuniștii cu armata bulgară prin 1944, așa că mai degrabă e dedicat comuniștilor.
Astăzi monumentul arată cam așa. Probabil cum ar fi arătat și Casa Poporului dacă nu era în mijlocul Bucureștiului și n-o transformau în Parlament și Târg de nunți.
Ultima recomandare pe listă ar fi un sătuc care cred că e într-o zonă protejată, dar care încă e locuit. E vorba de Bozhentsi, sau pe denumirea românească Bojențite.
De aici n-am poze, că era checkpoint și s-au precipitat lucrurile, însă am găsit pe net un articol cu mai multe detalii. Feelingul e foarte mișto, e next level față de ce vezi la Muzeul Satului din București sau la Muzeul Astra. Aici a fost conservat un sat întreg așa cum era el pe la 1800.
Am înțeles un pic fascinația pe care o au străinii când vin la noi și se plimbă prin anumite sate, doar că aici arată mai pitoresc locul, cu străduțele alea înguste și casele construite pe înălțime.
Per total o variantă foarte bună de weekend petrecut în natură, însă recomand să mergeți spre vară, ca să vă bucurați și de verdeață și vreme bună.
2 comentarii. Leave new
Nu mai merita mers la bulgari. Mancarea s-a scumpit foarte mult. Acum 10-12 ani, mancai la pret foarte mic, portiile erau uriase, aveau diversitate. Insa de 4-5 ani au marit preturile la mancare, sunt la fel ca in Romania, chiar mai mari pe alocuri.
Mulțumesc de pont! Anul trecut am descoperit zona cu cascade și hikeuri de pe lângă Veliko, am stat un weekend și în Sofia, și mi se par niște escapade cinstite aici aproape.