in Web

Păziţi-vă singuri, Facebook nu face mare lucru pentru asta

Ce au în comun Mircea Bravo şi Marcel Pavel? Mai nimic, în afară de faptul că imaginea lor e folosită pentru scamuri în care sunt implicate şi bănci. Am tot văzut în ultima vreme reclame precum cele de mai jos, iar zilele trecute am şi dat click pe una dintre ele ca să văd exact ce se întâmplă (nu recomand să faceţi asta, eu mi-am asumat un risc şi am câteva programe de securitate).

Rezultatul m-a făcut să înţeleg că e vorba de o reţea pagini de Facebook şi de siteuri extrem de muncite. Cel pe care am ajuns eu replica perfect News.ro, numai că domeniul era de forma arigatomedia.com/multecaractere

N-am apucat să aprofundez, am salvat linkul cu gândul că voi studia în zilele următoare, însă domeniul este deja inactiv. Nu e nimic indexat în Google, nici în Waybackmachine, e ca şi cum siteurile respective n-au existat. Dar sunt convins că acest scam a păcălit deja multă lume. 

Văzusem chiar la cineva din lista de Instagram o postare pe tema asta, un tip tech savy care a fost indus în eroare de ads. Sunt momente în care eşti obosit, neatent şi poţi fi păcălit pentru o clipă. Important e să deschizi bine ochii atunci când dai click pe ceva, mai ales când ajungi pe un site care îţi propune investiţii financiare sau îţi cere date de card.

Pe mobil e şi mai greu de depistat o astfel de înşelătorie pentru că nu ai mereu în faţa ochilor domeniul pe care eşti, iar siteurile pe care le copiază băieţii ăştia sunt unele mari. Nu se obosesc cu publicaţii fantomă, merg pe News.ro şi probabil altele. 

În concluzie, alegeţi să vă păziţi singuri, Facebook n-a dat jos cele 4 pagini pe care le-am identificat eu zilele astea, ele pot rula oricând reclame. Întâmplător sau nu, toate paginile au descrieri în rusă. Şi numele paginilor este de forma Media ceva. Două litere sau trei, poze generale, puţine postări.

Nu, Mircea Bravo nu vă prezintă soluţii financiare nici de la ING Invest, nici de la BT Pay. Căutaţi paginile băncii atunci când vedeţi astfel de reclame, încercaţi să verificaţi acolo dacă reale ofertele.

2 comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu