in Teatru

PiciordePlay: în sfârșit un proiect făcut cu cap pentru spectacole online

Am primit recent acces la un spectacol pe platforma Picior de Play și am zis să-l vedem, era Mălăele cu clasicul ”Sunt un orb”, Antonia nu-l văzuse, am dat play într-o seară. Mi s-a părut foarte interesantă întreaga experiență, e gândită ușor diferit față de restul platformelor care au transmis spectacole online în ultimii 2 ani.

Poate că ați mai văzut teatru online de când cu pandemia, eu am încercat de vreo 2 ori în lockdown-ul din 2020 și m-am lecuit repede. Sunet prost, filmare mediocră, nimic gândit pentru TV.

Și când stau să mă gândesc ce producții video impresionante se pot face! Am văzut unele în urmă cu vreo 10 ani la Light Cinema din Liberty Center, transmisii de la National Theatre din Londra care îți tăiau răsuflarea. The Kitchen, de exemplu. 

A durat 2 ani până când s-a mobilizat cineva și a făcut o platformă în cadrul căreia utilizatorii să aibă o experienșă mișto, dar bine că s-a întâmplat și acum. Chiar dacă s-a dat drumul la capacitate 100% în teatre, sunt o mulțime de oameni care dintr-un motiv sau altul nu pot ajunge la spectacolele pe care și le doresc. Pentru ei ăsta e aur curat.

Trecând peste nume care mi se pare aiurea, un joc de cuvinte pentru copii, platforma nu-ți oferă doar o înregistrare, ci te introduce în atmosferă. Înainte de începerea spectacolului doi actori (Maria Obretin și Anghel Damian) au făcut un intro, au povestit despre program și despre Mălăele, apoi s-a trecut la producția video care era făcută special pentru platformă. Teoretic a fost chiar live, apoi cei care aveau bilete au putut viziona timp de o săptămână ”în reluare”.

N-am văzut alte spectacole încă, dar presupun că formatul e același în toate cazurile. Prețul e în jur de 50 de lei pentru un spectacol, adică mai ieftin decât dacă ați merge la teatru cu partenerul de viață. Eu am pus deja la bookmarks platforma, urmăresc să văd ce mai bagă, dar mă aștept să fie un proces lung și anevoios de convingere a directorilor de teatre și producătorilor din companiile independente.

Sigur că e mai frumoasă experiența din sala de teatru, dar sunt spectacole la care n-ai cum să ajungi, mai ales cele din provincie, poate că le vom putea vedea aici în curând.

1 comentariu. Leave new

  • Stii, vorba aia, omul sfinteste locul – gandindu-ma la faptul ca pana acum ~15-20 de ani Romania era o „superputere” a teatrului TV… 🙁

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu