in Streaming

Am tot scris despre cursa serviciilor de streaming, am dedicat un articol întreg acestei teme în Digital Recap, știam cam cum va arăta anul ăsta: o ușoară scădere sau măcar o încetinire a creșterii pentru Netflix, în contextul unor creșteri mari pentru HBO Max și Disney+ (care se lansează în România pe 14 iunie).

N-am luat în calcul 2 lucruri: războiul din Ucraina cu toate implicațiile lui și creșterea de prețuri din SUA pentru abonamentele Netflix, care a avut loc la începutul anului.

Războiul din Ucraina

Pe lângă utilizatorii din Ucraina pe care îi avea Netfilx (cel puțin 300.000 în 2020), din care presupun că nu mai sunt activi prea mulți, au mai pierdut și toți utilizatorii din Rusia, după ce a fost oprită platforma acolo. Oficialii Netflix vorbesc despre 700.000 de conturi, însă Statista estima doar 200.000 de utilizatori. Rusia e o țară în care pirateria este extrem de prezentă, dar chiar și așa 200.000 de conturi pare foarte puțin. Asta ne dă o perspectivă interesantă și despre cât de exacte sunt datele Statista în general.

Per total ar fi vorba de cel puțin 800.000 de conturi pierdute doar de aici, care au fost contracarate de o creștere de alte 600.000 de conturi, astfel încât s-a ajuns la un minus de doar 200.000 de utilizatori. În bani asta înseamnă cam 2 milioane de euro pe lună care au dispărut.

Creșterea abonamentelor din SUA

În ianuarie 2022 prețurile din SUA și Canada au crescut cu 1-2 dolari, în funcție de abonament (cel mai ieftin 1 dolar, cel mai scump 2 dolari). Asta a creat o mică mișcare de renunțare la abonament, unele sondaje au arătat chiar că sunt o grămadă de oameni care plănuiesc să renunțe la Netflix. Sigur că un sondaj de pe un site nu e relevant pentru toată America de Nord, însă ne dă o idee despre ce atitudine au oamenii faţă de scumpiri.

Coroborat cu diversitatea mare pe care o au la dispoziţie în acest moment utilizatorii, rezultatul e cel puţin surprinzător.

Scăderi de până la 2 milioane de conturi

Netflix a ajuns la 220 de milioane de utilizatori, însă, în cadrul celor mai recente rapoarte financiare, au declarat că s-a ajuns la final cu creșterile și că se așteaptă chiar la o scădere de 2 milioane de conturi în următoarele luni. Ca urmare a acestor declarații, acțiunile au scăzut cu peste 35%, adică vreo 58 de miliarde de dolari.

Prin prisma scăderii veniturilor vorbim de cel puţin 20 de milioane de euro pe lună. Asta ar fi cam 4 episoade din House of cards pe lună sau chiar un sezon întreg din Narcos. Bridgerton e vreo 7 milioane de dolari per episod, The Crown vreo 13. Bani mulţi, deci pierderi importante şi, automat, tăieri de costuri.

Ce urmează?

Mă aşteptam la o schimbare importantă anul ăsta, dar nu credeam că lucrurile se vor întâmpla atât de rapid. Aşteptările pentru ultimul trimestru includeau o creştere de 2.5 milioane de utilizatori, aşa cum ne-a obişnuit Netflix. Însă lucrurile o iau rapid în jos, iar anunţul făcut de oficialii companiei e clar super calculat. Nu declară nimeni astfel de lucruri, ştiind ce dezastre va provoca. Să pierzi aproape 60 de miliarde din valoarea de piaţă este ceva de neconceput într-o economie destul de stabilă şi pentru o companie cu baze solide.

Cred că tactica aici a fost să seteze corect aşteptările pentru următorul trimestru, astfel încât pierderea să fie acum, apoi acţiunile să-şi revină uşor-uşor.

Sigur că Netflix intră acum într-o nouă etapă, cea în care trebuie să mai aleagă proiectele pe care le face. Ne putem aştepta la unele seriale lungite cu 1-2 sezoane mai mult decât ar fi fost cazul, la unele producţii oprite de tot, la mai multe producţii europene, care sunt ceva mai ieftine (oricum au normă dată de UE, posibil să o depăşească).

Pentru abonaţi vor veni oferte, acel abonament cu reclame incluse şi campanii de marketing intensificate, ceea ce n-ar trebui decât să ne bucure. Competiţia aduce lucruri bune de obicei.

Pe lângă asta îşi va urma cursul şi diversificarea portofoliului, probabil cu o atenţie sporită pe zona de gaming. 

1 comentariu. Leave new

  • „The bigger they are, the harder they fall.”
    Oricum, sunt multe servicii „concurente”, ca sa zic asa: HBO, Disney etc.
    Inteleg ca fiecare vrea sa aiba o felie cat mai mare pentru ei, dar sunt relativ putini cei care au cate un abonament la fiecare.
    Solutia este sa fie un agregator, la un pret decent, in care sa te poti uita la toate.
    Da, stiu, orgolii, copyright, profit redus, dar hei – vrei sa ai totusi ceva bani, sau pierdere?
    Cam asa va fi, in urmatorul cincinal, sa zicem.
    Poate gresesc, este posibil, cine stie, only time will tell…

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu