in Masini

N-am pretenții că aș fi vreun mare cunoscător auto, dar mă pricep cât de cât la mașini. Am condus multe modele, înțeleg niște lucruri de bază și pot să încadrez în perioade istorice diferite automobile după cum arată.

Sau cel puțin așa credeam până să aflu despre brandul Excalibur. Mi-a atras atenția un exemplar care a participat la un eveniment din România. Lângă fotografie scria ”Excalibur Phaeton fabricatie 1981”. Ei, da, cum să fie 1981, sigur e o eroare. Asta e mașină din anii ’20-’30.

Se pare că nu e. Modelul după care a fost creată mașina asta este un Mercedes-Benz SSK din 1928, dar brandul Excalibur a pornit în anii ’60 ca marcă a producătorului Studebaker (care are, la rându-i, o istorie interesantă ce începe prin 1852 și se termină în 1967). 

Cert e că cineva de la Studebaker avea un prieten la General Motors, a obținut un motor puternic de Chevrolet și a făcut caroseria după modelul acelui Mercedes SSK. A avut un oarecare succes, au produs vreo 3500 de bucăți în aproximativ 20 de ani, timp în care s-au tot luptat cu problemele financiare.

Nu era tocmai un model în vogă, ci mai degrabă unul pentru colecționari. Însă ideea în sine mi se pare interesantă. Să ai o mașină adusă la standardele anilor ’80 care să arate ca una din anii ’20.

Și se pare că Excalibur n-a fost singura astfel de marcă. Există și replici nebranduite de prin anii 80, tot după un Mercedes SSK. Am găsit una aici, fabricată în 1979. 

Tot la evenimentul ăsta cu mașini vintage (se cheamă Castel Rally și are loc prin Mureș) am văzut și o replică din 1980.

Așa că data viitoare când mai vedeți vreo mașină ce pare super veche și prea bine întreținută, verificați să nu fie fabricată cu vreo 50 de ani mai târziu decât pare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu