Ne-am mutat în grabă în actuala locuință, nu era chiar în planul nostru să rămânem fără apă caldă și căldură pe perioade mari de timp, așa că n-am pregătit foarte bine lucrurile. A fost un fel de fugă pentru supraviețuire, într-un apartament mobilat sumar, pe care l-am tot completat cu vizite dese pe la magazinele de mobilă și nu numai. N-am luat mare lucru din vechiul apartament pentru că la vremea aia aveam în cap o plimbare sezonieră între un loc și altul, chestie care nu s-a dovedit fezabilă.
Mașina de spălat rufe era deja luată, una cu încărcare verticală, micuță, potrivită pentru o singură persoană, cât să încapă pe un hol. Și funcționează perfect, e un model ok, doar că ne-am cam plictisit să uscăm rufele în mod clasic și nici prea mult spațiu prin casă nu avem. Balconul nu e o soluție momentan, așa că mă tot bate gândul să iau un uscător, ceea ce ar însemna să schimbăm și mașina.
M-am uitat după o mașină de spălat cu funcția de uscare, însă nu sunt așa sigur de asta, mi se par cam ca anvelopele all season. Bune la orice și la nimic în același timp. Iar pe lângă asta am tot auzit povești cu uscătoarele automate care îmbătrânesc țesăturile și le strică.
Cu toate astea înclin mai degrabă spre varianta mașină de spălat și uscător montat deasupra, caz în care ar trebui să găsesc unele care să se potrivească, că nu cred că merge să pui orice uscător peste orice model de mașină.
Dacă aveți experiență cu așa ceva ar ajuta un sfat.
14 comentarii. Leave new
De obicei, masinile 2-in-1 au o capacitate de spalare de X kg si de uscare de X – 2 sau 3 kg. Asadar, daca umpli masina la spalat, tot va trebui sa usuci o parte din rufe in modul clasic.
Doua separate ar fi cel mai ok, daca ai loc unde sa le pui pe verticala. Daca nu, poti pune masina de spalat in baie si uscatorul in alta parte, si vei goli tu singur rezervorul de apa odata la cateva uscari.
Salut! M-am mutat recent cu familia intr-o noua locuinta si pana de curand uscam rufele pe balcon. Acum am luat uscatorul de mai jos de la Electrolux (dupa indelingi cautari), care mie mi se pare Dumnezeu pe pamant. L-am montat pe masina de spalat care are vreo 10 ani dar care functioneaza foarte bine si pe care n-am avut motiv sa o schimb (e un Whirlpool cumparata de mine care nu mi-a facut probleme niciodata). Intre ele am pus un suport de la Electrolux, luat in functie de dimensiunea uscatorului. Are o gramada de programe, in funcrie de tipul de tesaturi folosite, dar cel mai des am folosit programul mixed. Niciodata nu am scos haine mai mici, ude sau foarte sifonate. Apa ramane intr-un recipient pe care il golesc dupa fiecare folosire iar scamele intr-un filtru pe care il aspir (nu se spala). Toata chestia de curatat dureaza -3 minute. Filtrul de scame mi se pare ca face o treaba grozava (retine inclusiv particule din nisip din hainele cu care am fost la mare). La consum am fost uimit pt ca dupa perioade intense de folosire (poate si de 2-3 ori pe zi) factura la curent a venit sub 100 lei ( in conditiile in care lucrez de acasa). Una peste alta suntem multumiti de el si il recomandam cu placere: https://www.emag.ro/uscator-de-rufe-electrolux-perfectcare800-pompa-de-caldura-8-kg-12-programe-clasa-a-motor-inverter-delicatecare-gentlecare-sensicare-display-touch-lcd-alb-ew8h458b/pd/DPJNK0BBM/?utm_campaign=share_product&utm_source=mobile_dynamic_share&utm_medium=android . Pentru mai multe info sunt aici
Un an şi ceva mai târziu iată că am luat un model similar de uscător şi sunt super mulţumit de el.
Uscător separat, am întrebat și oameni care au avut mașină cu uscător și au trecut la uscător separat. Singura condiție e să fie unul bun, noi am dat pe el de 2 ori cât mașina de spălat, acum 3 sau 4 ani, ceva de la Bosch.
Eu am crescut 2 copii cu o masina cu uscator integrat (ceva Electrolux). Cred ca merita o medalie. Are aceeasi cantitate si la spalat si la uscat, dar nu prea mai gasesti cu „feature”-ul asta acum.
Partea proasta cu uscatorul separat e ca dupa spalare tre sa vii sa le muti. Daca uiti or sa stea alea ude. Eu daca uit de rufe, sunt uscate macar. Also, e legata deja la canalizare, nu mai golesti vas de condens.
Uscător separat și există kit-uri de suprapunere care sunt generice așa că poți să combini vendori diferiți. Singura problemă neplăcută e că sunt strânse între ele cu chingi și nu trebuie să ai uscătorul mai mare decât mașina.
Eu am Samsung cu kit-ul de la Samsung, care s-a montat și ăla greu și a costat și o căruță de bani (vreo 400 de lei), dar pare solid totul acum. Și înc-odată, clar separate, poți spăla în timp ce usuci altă rundă, n-ai nevoie să aștepți.
Uscatorul de rufe e unul dintre aparatele electrocasnice ce nu ar trebui sa lipseasca dintr-o locuinta, pe acelasi nivel de importanta ca si masina de spalat vase.
E foarte util pentru prosoape, lenjerii de pat, paturi, perne etc.
In schimb nu lua de bun 100% ce citesti pe internet. Daca ai haine (la care tii) nu le vei baga la uscator, pentru ca ti le va distruge. In functie de materialul hainelor, fie le micsoreaza, fie le distruge efectiv tesatura. Nici pe mine nu trebuie sa ma crezi pe cuvant, incearca si o sa vezi 🙂
Sunt multi care vor zice sa folosesti un program sensitive sau cu temperatura scazuta. Problema e ca hainele vor fi usor umede la atingere (e greu de explicat senzatia, ideea e ca nu sunt uscate 100%) si nu le poti pune in dulap/sertar, deci trebuie sa le mai lasi intinse pe unde poti, ceea ce e f. enervant.
Una peste alta, recomand 🙂
Am ales separat, de la AEG. Își fac treaba excelent, le am doar de 6 luni, dar mă bucur de ele fără problema (as I write 🙂 ).
Indiferent de decizia pe care o luați, o unealtă e bună dacă îi respecți regulile. Dacă pui un hanorac și un tricou în uscător, e normal ca hanoracul să se usuce mai greu, iar țesătura tricoului să fie afectată în timp de la expunere prelungită. La fel de important este de verificat eticheta hainelor legat de spălarea hainelor. Este și aici puțin de lucru până se optimizează lucrurile.
Clar uscator separat. Nu trebuie sa fie de la acelasi producator, dar exista beneficii daca este acelasi. Daca sunt modele smart, de la aceeasi firma, uscatorul isi ajusteaza programul de uscare direct dupa greutatea si programul masinii de spalat. In principiu uscam orice, mai putin camasi, pulovere, haine de lana, si alte articole delicate.
Uscator separat, noi asa avem si suntem foarte multumiti.
Daca ai masina cu incarcare verticala, well… nu ai cum sa pui uscatorul deasupra, logic, iar daca vrei sa le pui una peste alta, ia de la acelasi producator si intereseaza-te inainte de suport, ca sa nu existe probleme.
Cu incarcare orizontala, normal.
Daca ai nevoie de alte detalii, intreaba si discutam, bafta!
Cel mai ok e cu uscator separat, dar mare grija la electricitate, trebuie circuit separat altfel risti sa faci supratensiune daca folosesti si uscatorul si masina de spalat in acelasi timp.
Uscator separat, deasupra masinii. Atentie la kit-ul de instalare, eu am dat fail cu masina si uscator Beko, kit Beko si nu se potriveau. Luat kit generic de ~ 100 de lei si merge in conditiile in care masina si uscatorul sunt de dimensiuni diferite (uscatorul este mai mare)
Dezavantaje:
– spatiu pe verticala pierdut
Avantaje:
– cand se strica una, o ai pe cealalta. Vecini cu combo a avut partea de uscare defecta, cat timp a fost in garantie nu a putut spala din motive evidente
– spalari multiple. Bagat o masina, scos rufe si mutat in uscator. Termina program, bagat alta masina – > uscator. Cat timp merge una, cealalta se odihneste. Daca bagi 3 masini la spalat/uscat in aceeasi masina, oboseste si ea. (presupun)
Toate bune cu uscătorul. Însă nimeni nu a spun nimic despre consum. Zic să verifici atent înainte.
Am 2-in-1 de vreo 6 ani si sunt foarte multumit. Nu mi-a stricat nimic, poate doar unele haine „au intrat la apa” putin mai mult. Ar fi o problema daca ai multe de spalat, un ciclu complet poate dura si 4.5 ore.