S-a lansat Media Fact Book 2022 acum câteva săptămâni, dar n-am avut timp să citesc raportul din motive de concediu şi alte îndatoriri. Abia acum am ajuns la zi. Oamenii de la Initiative au ajuns la 26 de ani de când editează acest raport, sper să ating şi eu longevitatea asta cu Digital Recap.

Puteţi descărca raportul gratuit de pe linkul de mai sus, eu am extras câteva idei aici:

  • în 2021 a scăzut consumul de TV, au crescut bugetele, ceea ce a pus presiune pe spaţiul disponibil şi automat a crescut preţurile
  • ba chiar a crescut aşa mult cererea, încât CME a venit cu un artificiu interesant: au scăzut slotul obişnuit pentru un spot la 20 de secunde; în mod uzual spotul „standard” la care se raportează toate pieţele este cel de 30 de secunde. Asta e genul de mişcare pe care doar CME (grupul PRO) o puteau face
  • crește radio-ul YoY (Year over Year), oamenii au reinceput să stea în masini fața de 2020
  • toate bugetele de media au ajuns la 601 milioane de euro, nu cred că se aștepta nimeni la asta dupa scaderea din 2020.
  • ne-am întors la o diferență de +3 puncte procentuale față de restul Europei. Ce înseamnă asta? Dacă Europa are +15% în medie, România creştea cam cu 18% de la un an la altul. Explicaţia aici este că încă avem un ecart mare de recuperat. Pentru 2021 noi avem 26% creștere, restul Europei are +23%.
  • crește consumul de digital, am ajuns aproape de 31% pe segmentul ăsta, dar mai e mult loc (anul ăsta se aşteaptă o creştere până la 35% din totalul pieţei de media). vor mai creşte şi ecommerce-ul, şi rata de penetrare a internetului, oamenii care ştiu cu internetul îmbătrânesc şi ajung într-o categorie de vârstă care nu avea treabă cu digitalul până acum.
  • printul e la 6 milioane de euro şi 1% ca valoare de piaţă; mie mi se pare extraordinar ce reuşesc echipele de vânzări din print. Sunt convins că printul nu este la 1% din punct de vedere al consumului, a devenit o chestie de nişă la fel ca podcasturile audio, să zicem. Şi cu toate astea mai din inerţie, mai din puterea echipelor de vânzări încă fac 6 milioane de euro pe an.
  • demograficele pe TV se schimbă, creşte media de vârstă a celor care consumă mult TV. În urmă cu câţiva ani era o medie de 5 ore petrecute la TV de fiecare român, acum presupun că suntem peste 4 ore în continuare. Bătrânii consumă tot mai mult TV, mai ales că pandemia i-a blocat de tot în case pe unii de frica virusului.
  • în termeni de media asta înseamnă că vom ajunge ca în Franța, unde toate reclamele erau adresate bătrânilor; mi-a atras atenţia cineva la detaliul ăsta şi am urmărit puţin, pare că tineretul nu e deloc pe TV, doar pe net (conform media planurilor).

Sunt tare curios cum va arăta Media Fact Book 2024, anul trecut s-au cheltuit bugete rămase din anul precedent, toată lumea a încercat să capteze atenţia celor din jur, plus că am avut Jocuri Olimpice şi Euro, deci extra bugete de cheltuit.

2022 a fost lovit din plin de război, chiar când aveam cu toţii planuri de normalitate, dar cred că abia anul viitor se va vedea puternic în bugete cum ne afectează războiul şi inflaţia de fapt. Iar cifrele astea se vor vedea abia în raportul din 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu