În ultimul an a început să crească tot mai mult preţul pentru uleiul de măsline extravirgin. Problemele cu recoltele din Italia şi Spania au pus presiune pe toată producţia la nivel mondial, aşa că a crescut preţul, aşa cum se întâmplă mereu când scade oferta pentru un produs.

Italienii deja consumă mai puţin, în multe magazine din Spania şi Italia sticlele de ulei au antifurt montat, preţurile s-au dublat în unele situaţii.

Marius Tudosiei povesteşte că au renunţat la hummus pentru că devenise prea scump. Şi caută soluţii să înlocuiască uleiul de măsline pentru salatele de la vară.

Cred că astfel de situaţii vor fi tot mai dese în viitor, fie că vorbim de creşteri cauzate de schimbările climatice sau de alte contexte. 

La drept vorbind, nici nu ştim cât este creşterea preţului din raportul cerere-ofertă şi cât este oportunism din partea producătorilor. Contează mai puţin. La final te duci să comanzi hummus la Băcănia Veche şi nu mai găseşti, că nu mai era rentabil. 

Vom ajunge să plătim mult mai mult pentru lucrurile care ne plac, sau să renunţăm la ele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu