in Gânduri de zi cu zi

Apropo de ceea ce s-a întâmplat zilele trecute în Spania, când o bucată de scenă a căzut și a făcut victime din cauza unei furtuni la un festival de lângă Valencia, aveam un articol în minte.

La FITS există și un eveniment conex care se numește Bursa de Spectacole și care include o serie de conversații între specialiști din zona producției de spectacole. Sunt și agenți de booking, sunt și companii de producție, este o întreagă serie de evenimente de networking în care se împărtășesc și diferite experiențe.

Anul acesta, într-o sesiune dedicată noilor provocări date de schimbările climatice, s-a discutat foarte mult despre calamități naturale. O discuție care a devenit necesară în ultimii 3-4 ani. Din păcate lucrurile astea se întâmplă prin toată lumea și se vor întâmpla tot mai des. Și la Sibiu au fost mici probleme cu ploaia în ultimele zile, când s-au decalat unele spectacole outdoor, însă ce-am auzit din străinătate e cu adevărat grav. Scene uriașe care au fost luate de viitură (fără ca scena să fie montată lângă vreo apă, pur și simplu a venit o cantitate uriașă de apă de pe un deal), scene care au fost dărâmate de furtuni puternice și multe alte astfel de evenimente.

Discutam după FITS cu domnul Dan Bartha, coordonatorul outdoor al FITS (e domnul din imaginea de mai jos, surprins chiar în timpul conferinței de care vă ziceam) și era destul de îngrijorat pentru ceea ce urmează. Vremea devine atât de imprevizibilă încât nu știi la ce să te aștepți, cum să planifici. Și nu e vorba doar de vremea rea, care te obligă să amâni diferite evenimente, dar sunt fenomenele astea extreme care pun vieți în pericol.

În următorii ani e posibil să dispară de tot predictibilitatea. Iar festivalurile cu componentă outdoor vor avea de suferit pentru că te duci într-un loc și nu știi câte ore vei sta, dacă va veni vreo furtună și dacă te vei întoarce în siguranță acasă. Momentan sunt subiecte de știre, dar cred că vor deveni o obișnuință în următorii ani.â

Și soluția nu e să nu mai mergem nicăieri și să privim drobul de sare, însă trebuie să fim conștienți de pericolele astea și să ne păzim pielea. Pentru că oricâte măsuri de siguranță și-ar lua organizatorii, nu poți să prevezi ploi de sute de litri pe metrul pătrat sau vânturi de zeci de kilometri pe oră care pot apărea oricând.

FOTO 2: Ovidiu Matiu, FITS 2022

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu