in Casual stuff

Iată că benzinăriile din România ajung, în sfârşit, în anul 1995! Ştiu, e un şoc destul de mare, însă va trebui să ne obişnuim cu ideea. 

Chestia asta e disponibilă de mulţi ani în ţările civilizate, cred că prima oară m-am lovit de ea în Grecia. La noi există pompe cu un sistem similar (poate luate SH?), dar funcţionalitatea respectivă e oprită.

M-am bucurat ca un copil de bani gata când am văzut acest progres tehnologic, după ani la rând în care mi-am tocat nervii la cozi.

Cu sistemul ăsta nu mai e nevoie să intri la casierie, îţi selectezi singur suma de plată, dai cu cardul, pui şi codul fiscal pe bon dacă e nevoie (e opţiune inclusiv cu RO sau fără), apoi plăteşti şi îţi rămân 90 de secunde, timp în care poţi să iei pompa şi să o bagi în rezervor. Mai departe trebuie să apeşi pe „trăgaci”, nu merge singură, chiar dacă e cronometrul ăla de 90 de secunde care te bagă în alertă la început.

Foarte important e să vă amintiţi să luaţi şi bonul, ca să nu alergaţi după el prin benzinărie după ce l-a luat vântul. Nu spun că am păţit eu asta, dar am un prieten, nu-l ştiţi voi.

E şi o problemă pe care am identificat-o: nu mai poţi face plinul. Eu am alimentat de 200 de lei, cu ce benzină mai aveam am ajuns pe la 3 sferturi din rezervor. Nu-mi dau seama exact ce se întâmplă dacă plăteşti 500 de lei, apoi îţi intră benzină doar de 450, să zicem. 

În orice caz, mă bucur din suflet că se eficientizează procesul ăsta, măcar aşa mai scăpăm de băieţii care ocupau pompa şi intrau să meargă la toaletă, să cumpere reviste, să ia mâncare. 

15 comentarii. Leave new

  • Nu stiu cum o fi la Petrom, dar eu am paltit pentru prima dat ala pompa in Noua Zeelanda prin decembrie si daca bagam o suma mare, imi lua suma aia, iar cand terminam de alimentat imi dadea imediat refund si-mi lua cat trebuia de fapt.

    Răspunde
  • Și cu “RO-ul pe bon” cum rămâne?
    Mai poți deconta bonurile?

    Răspunde
  • Oare de ce nu merge sa platesti la final? Nu e ca si cum nu puteai sa fugi si cand era plata la interior…p.s.prin afara am patit sa te lase sa platesti doar cu cardul de credit/nu mergea cel debit (Luxembourg si Franta)

    Răspunde
    • Hmmm,oare ce o sa facă oamenii după ce totul va fi automatizat, la pompa dai cardul,la impozite dai cardul,am văzut automate de pîine,..încet-încet,nu mai e nevoie de oameni..întrebarea e,de unde oamenii vor mai avea bani să dea cu cardul ,daca dispar locurile de munca…ok ,vor mai rămîne citeva făbricuță pe ici pe colo….cred ca am devenit prea leneși și să mai gindim și ne bucurăm că copiii aia cu handicap că au văzut o chestie sclipitoare si Sint foarte șmecher că dau cu cardul…mă mai certa o tanti la ghișeu ,că nu plătesc în line apa..am renunțat să le mai explic,că de fapt îi fac un bine și mîine vaai avea un loc de munca

    • Nu vă bucurați de această comoditate,de fapt este încă un pas în plus făcut pentru scoaterea din circulație a banilor lichizii și încă un pas în plus pentru controlul tău că individ ,care îți va afecta nu doar viața ta,dar și a familiei tale in timp o să vă impună o anumită cantitate de carburant

  • “Nu-mi dau seama exact ce se întâmplă dacă plăteşti 500 de lei, apoi îţi intră benzină doar de 450, să zicem.”
    Cand bagi pinul iti blocheaza suma setata iar la sfarsit, cand pui pompa in suport, iti trage doar de cat ai bagat.
    La un Petrom de langa mine au implementat solutia inca din august. Am folosit-o de cateva ori.

    Răspunde
  • Am lucrat pentru alta companie care detine benzinarii la noi, s-a pus de multe ori in discutie sa se introduca acest sistem, motivul principal pentru care nu se vrea introducerea cred ca este evident….atragerea clientilor sa cumpere si celelalte produse. Mai vezi o apa, o cafea, etc. Te mai „agati” de ceva…
    A trecut ceva timp de cand nu mai sunt acolo, nu as stii sa zic daca strategia s-a schimbat 😀 vom vedea daca apare sistemul si la alte benzinarii :))

    Răspunde
    • E o problemă de marjă la celalalte produse?
      A măsurat cineva daca volumul mai mare (teoretic) de alimentari nu compensează pt produsele extra dorite?

      Personal nu aștept la coada daca sunt 3 4 mașini (unde am alternativa bineînțeles și când nu sunt pe ultimii km). Daca ar fct mai repede plata as aștepta. Iar cine își dorește o apă o sa o cumpere indiferent de cum plateste

  • Muntean cosmin
    februarie 9, 2023 8:40 pm

    E foarte bună…în Austria suntpline benzinăriile cu asa ceva…după ora 22:00 iti plătești singur la pompă…este un sistem foarte bun.Ma bucur ca a ajuns insfarsit și la noi în ro!!!Pui și ro pe bon și c.u.i!!!

    Răspunde
  • Bună dimineața, România! Eu plătesc aici în Olanda de 5 ani în felul acesta.

    Răspunde
  • De ce sunteți dispuși la a renunța la o libertate de mișcare și faceți interesul companiilor? Credeți că va fi mai ieftin daca suprima niste locuri de munca sau că tu plătești și tot tu le faci treaba cu introducerea datelor și alte asemenea? Costa prea mult putina comoditate!!! Și nu numai în cazul benzinăriilor! Și la supermarketuri, roboții de la toți furnizorii… Ne lăsăm păcăliți prea ușor!

    Răspunde
  • Nu sunt de acord cu aparatele astea, dupa care poti sta chiar mai mult decât dacă ai plati la ghișeu. Mulți nu vor intelege cum funcționează, sa vor bloca la ele, vor uita de bon, vor tasta greșit, etc. Cel mai bun exemplu este în Kaufland, unde îți scanezi marfa, o pui pe cantar, plătești, iei restul, pui marfa în pungi. Pt doua pungi pline a durat 9 minute tot procesul. Firme care se ocupa cu plasarea automatelor, corupție, pierderea locutilor de munca, timp pierdut initil.

    Răspunde
  • In State platesti cash sau card intai apoi alimentezi.
    Daca ai lasat $50 cash si intra de $40 te duci si iti iei restul. Similar la card, blocheaza $50, bagi de $40, trage $40. Pompa nu merge fara sa achiti.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu