Am publicat textul ăsta și pe social media, dar cred că ideile astea merită să rămână scrise aici.
Anul ăsta am pregătit o serie de proiecte interesante, unele dezvoltate de agenţie, altele legate de blog şi Digital Recap. Urmează un an plin, poate cel mai plin de până acum.
Primul proiect pe care îl lansez e dedicat bloggingului. Blogosfera românească încă are mult potenţial (se vede asta şi din traficul care creşte constant), însă marketerii mai tineri nu mai citesc bloguri şi au senzaţia că internetul s-a inventat pe Youtube sau Instagram.
Le sunt împinşi în faţă constant influenceri de pe Insta, TikTok, Twitch sau Youtube. Mulţi dintre ei n-ar şti de unde să aleagă un blogger pentru o campanie nici dacă ar vrea.
Pentru că eu cred în continuare în conţinutul de tip text, am creat TopBlog.ro – un tool pe baza căruia puteţi descoperi bloguri noi, puteţi afla informaţii despre bloggerii listaţi şi aveţi un punct de plecare în orice campanie pe bloguri.
Este şi un exerciţiu de transparenţă pentru blogosferă, mai ales că, odată cu dispariţia t5.ro nu mai avem niciun fel de statistici publice legate de bloguri.
Pe această cale vreau să le mulţumesc bloggerilor care au acceptat să fie listaţi pe TopBlog încă de la început.
E un punct de început, urmează să adăugăm noi bloguri în clasament, pe măsură ce procesăm înscrierile. Deja avem câteva zeci de înscrieri în primele ore de când am dat drumul la site. Înscrierea e gratuită, aşa că vă încurajez să completaţi formularul.
Toate datele sunt afişate pe baza statisticilor din Google Analytics şi principalul metric după care ne ghidăm este numărul de vizitatori unici pe lună.
Bloggingul este un maraton, nu un sprint. Cei mai mulți bloggeri din România au peste 10 ani vechime și au comunități puternice formate în jurul lor. Fiecare dintre ei scrie periodic și activează comunitățile în perioade mai mari de timp decât se întâmplă pe social media.
Astfel încât cel mai relevant indicator privind măsurarea traficului pe un blog este cel de vizitatori unici pe lună.
La fel ca în cazul YouTube, conținutul de pe bloguri nu este unul efemer, care să dispară în 24 de ore, ci rămâne publicat și continuă să adune trafic chiar și după mulți ani de la apariția unor articole.
În clasamentul TopBlog.ro o să vedeţi că avem şi bloggeri cu 1.41 milioane de unici pe lună, cum ar fi zoso.ro, dar avem şi bloguri cu 20k unici pe lună, 15k unici pe lună sau 7.4k unici pe lună.
Cred că în felul ăsta ajungem şi la un numitor comun cu platformele de social media, care raportează zeci de mii, sute de mii sau chiar milioane de „followeri”, fără ca acel metric să reprezinte mai mult decât că un utilizator a trecut cândva pe acolo şi a apăsat pe un buton de Like.
În schimb aceşti vizitatori unici pe lună sunt activi, intră constant pe blogurile lor preferate, comentează, se implică, sunt influenţaţi în mod real.
E o discuţie lungă aici, pe care o s-o dezvolt bucuros de câte ori am ocazia pentru că, din perspectiva mea, chiar merită efortul.
14 comentarii. Leave new
Nu știam ca s-a închis t5. Asta apropo de cât de relevant mai era t5…
Super buna idee cu TopBlog, felicitări! Și eu am mare încredere in bloguri! 🙂
IoanaB., t5.ro era atât de relevant încât era acceptat ca dovadă trafic pentru site-uri implicate în diverse proiecte cu fonduri europene.
Nu era portal de știri ca să fie interesant pentru cei neinteresați. Nu intra nimeni să vadă ce a mai scris azi t5.ro
Da, şi eu cred că era încă relevant.
[…] este un proiect al lui Alex Ciucă. Pentru cei ce nu știu, anul trecut prin noiembrie a picat de tot T5.ro, care făcea anterior un […]
nu merg butoanele din josul paginii: „despre proiect”..etc
felicitari
Merci, le rezolv.
Felicitări pentru idee și spor la aplicare!
Cred că ar fi ok ca bloggerii care sunt interesați de prezentarea pe această platformă să susțină cumva platforma. Financiar vorbesc, desigur. Pentru că doar cu bune intenții nu știu câte se pot face.
Succes!
Felicitări pentru realizare !
Bravo
Fraza asta ma supara de fiecare data când o citesc: “În schimb aceşti vizitatori unici pe lună sunt activi, intră constant pe blogurile lor preferate, comentează, se implică, sunt influenţaţi în mod real.”
NU E ADEVARAT! E fals și incorect! Și sa luam un exemplu: dacă e sa caut pe google “modificare de design grila bmw 2022”, google m-a duce pe blogul tău cu titlul: Grila BMW – un periplu prin istorie. Cred ca e al doilea sau al treilea link.
Intru pe link și găsesc un articol despre orice alte grile, dar ceea ce căutăm eu nu am găsit. Vreau sa citesc despre grilele din 2022, găsesc informații despre mașina lui Țiriac.
Am susținut și susțin în continuare ca UNICII aia sunt falși. Pe mine google analytics m-a înregistrat ca UNIC, dar sunt în realitate un UNIC? ca în 10 secunde am ieșit de pe blog ca google mi-a dat teapa, nici nu rețin blogul tău și nici nu am rămas atras cu informația pe care o căutăm eu. Iar dacă ai un blog pe care scrii de 10-15 ani și ai mii de articole, gândeste-te cati UNICI destin vin întâmplător pe blog și pleacă în câteva secunde.
De aceea eu nu iau niciodată în serios topurile astea t5 și care mai sunt. Iar dacă aș lucra intr-o agenție nu m-aș ghida pe așa ceva.
Ok, dar te-ai ghida după…?
Care e metricul suprem? Likeuri? Followeri pe Instagram?
Aici e adevarata problema. Probabil ca daca as avea nevoie de o campanie de expunere (habar n-am care e termenul corect, nu lucrez in acest domeniu) as merge pe cele mai cunoscute bloguri cu cei mai multi “unici”.
Dar daca sunt o companie si vreau sa convertesc, cred ca aici ar fi o problema. Probabil as merge la ghici si as elimina apoi blogurile care nu convertesc. Nush ce sa zic. Eu doar m-am raportat la fraza aia cu unici care sunt activi etc. Nu am eu rezolvarea. :))
Si nu sunt un sustinator al influencerilor de pe tik tok, instagram etc. Cred ca acolo e si mai rau cand o persoana e urmarita de 100k dar cu postarile sale interactioneaza doar 1000. E o problema.
Ca sa mergi la cei mai mari, trebuie sa ai buget si in general orice blogger are o comunitate a lui
Unicii sunt relevanti iar ca sa eviti ce zici tu, soliciti date din analytics si acolo vezi tot.
[…] Mai multe detalii despre TopBlog puteți citi aici […]
[…] un proiect gratuit, dezvoltat de Alex Ciucă (aka Hoinaru) pe timpul și resursele […]