Mă țin de vreo 2 luni să vin cu update-ul ăsta. A apărut topul lunii mai pe TopBlog.

Dacă urmăriți TopBlog.ro probabil că ați văzut că sunt niște schimbări prin clasament. Niște bloggeri din top 10 au ales să iasă din clasament, nemulțumiți de ce raportează GA4. Nu au o problemă cu TopBlog sau cu mine, pur și simplu diferențele sunt prea mari între ce era pe Universal Analytics și ce este acum. 

Am apreciat că Vali a ales să rămână în clasament, deși i-a scăzut traficul de vreo 5 ori. A povestit și el una-alta pe blog recent pe tema asta.

Am întors-o pe toate părțile la nivel tehnic încercând să rezolvăm această dilemă. Sunt unii bloggeri care au rămas cam cu același trafic, alții au scăzut foarte mult. C-o fi de la adblocker, c-o fi de la cookies, c-o fi de la temă, habar n-am. Ce știu este că mi se pare aiurea ca într-o parte să scadă traficul (pe bloguri adică) și pe platforme gen Instagram sau Facebook să fie în continuare zeci sau sute de mii de followeri fake. Ok, Google și-a dat seama că raporta de ani întregi greșit, dar cu acei followeri fake ce facem? Nu de alta, dar comparăm mere cu pere, și pare că noi avem puține mere, în timp ce perele au în spate un background desenat cu o livadă întreagă plină de peri roditori.

Faza e că la trafic nu merge să plătești o singură dată și să beneficiezi mereu. Dacă oamenii ăștia care aveau sute de mii de unici pe lună ar fi plătit trafic (deși ar fi fost al nabii de scump, dar să zicem că o făceau), continuau să facă asta și după trecerea la GA4. 

În concluzie, mi-aș fi dorit să găsim o soluție pentru problema asta de trafic, să înțelegem măcar de ce sunt diferențe atât de mari și cum se schimbă asta. Cred că ar fi fost în interesul întregii ”industrii”. Câțiva au ales să renunțe la transparență, de parcă le vine traficul înapoi dacă se retrag din clasament. Sau de parcă merge să duci cu vorba agențiile la nesfârșit că ai în continuare traficul ăla mare.

Soluția, din punctul meu de vedere, este transparența, un mediu credibil, care să ofere toolurile astea în opoziție cu fumul pe care îl vând dealerii de influenceri. 

Am tot avut discuții cu oameni din agenții, încerc să le explic cum pot folosi TopBlog, unii înțeleg, alții se plâng de clienți, care consideră că nu mai e cool să faci campanii pe bloguri. Și dacă nu ești cool în marketing, degeaba mai faci marketing, știm cu toții asta. Nu e o branșă axată pe rezultate.

Mergem înainte, e un maraton, nu un sprint. Top 10 bloguri din TopBlog au peste 1 milion de cititori pe lună cumulat. Probabil că în afara TopBlog mai sunt încă 2-3 milioane. Lumea încă citește bloguri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu