A circulat zilele astea pe Facebook o postare cu câteva fotografii de la lucrările de restaurare a Universității București. Cei de la Erbașu se ocupă de lucrări, așa că ei au sponsorizat o postare care s-a mai și viralizat organic. Mi-ar fi plăcut ca informația asta să ajungă de la echipa de comunicare a Universității, dar bine că s-a dus vestea într-un fel.

În timp ce săpau probabil pentru a consolida fundația, s-a ajuns la niște fragmente de ziduri de la Academia Domnească ”Sf. Sava”, prima școală superioară din Regat, fondată în 1694 de Constantin Brâncoveanu. A nu se confunda cu liceul Sf. Sava, primul liceu de băieți, apărut mult mai târziu.

Academia Domnească avea predare în greaca veche și funcționa în clădirile adiacente Mânăstirii Sf. Sava. În secolul al XIX-lea s-a construit o parte din clădirea Universității de azi, iar Carol Popp de Szathmary a surprins biserica Sf. Sava și Universitatea într-un cadru din 1864. A fost descoperit și publicat de ilustratorul Radu Oltean, despre care v-am mai spus pe blog. Din câte se vede, biserica era pe locul pe care sunt azi statuile.

Mi se pare fascinant că Bucureștiul încă ascunde astfel de mărturii istorice. Mai ales centrul orașului ar putea fi înțesat de astfel de fundații, bucăți din ziduri și poate chiar pivnițe. Într-un fel, e bine că s-a construit mereu peste, avem șansa să scoatem acum la suprafață lucruri interesante.

Trei ani, cât am frecat băncile facultății de Litere, nu mi-a trecut prin cap că există așa o comoară la vreo 2 metri mai jos de asfaltul din curte. Sper să fie găsită o soluție prin care să valorifice în vreun fel descoperirea asta.

Dacă vă pasionează subiectul Bucureștiului vechi, dați un subscribe la newsletterul Bucureștiul de altădată pe care l-am pornit pe Substack.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu