in Educatie&Literatura

Drumul lui Constantin: O carte-instalaţie

Sorin Trâncă e publicitar din garda veche. A pornit Friends Advertising, a fondat Fundaţia FFF, a iniţiat Premiile SuperScrieri, a făcut nişte chestii la viaţa lui.

Acum a mai venit cu o idee mişto. A plecat primăvara trecută într-o reconstituire a drumului pe care l-a parcurs Constantin Brâncuşi pe jos, de la Hobiţa la Paris.

Sorin n-a plecat pe jos, a luat maşina (deşi iniţial s-a gândit să facă drumul pe jos). A dormit în maşină, a mâncat frugal şi a încercat să descopere cât mai multe lucruri şi să-şi imagineze acolo unde nu descoperise.

Nu avem multe informaţii despre cum a trăit Brâncuşi pe perioada drumului său făcut în semn de protest. Se certase cu un client care îi dăduse un feedback nasol pe un proiect. Serios, ăsta a fost principalul motiv, reprezentanţii de la Spitalul Militar au cerut un bust al lui Carol Davila, iar Brâncuşi n-a livrat chiar ce voiau ei. Aşa că Brâncuşi a plecat la Paris, pe jos. Asta şi pentru că nu a încasat banii pe proiect şi era lefter.

A durat săptămâni întregi, dar a ajuns acolo şi restul e istorie.

Sorin n-a scris doar o carte. A creat o instalaţie. Site-ul, muzica, chiar şi faţa lui cu barbă; toate sunt parte din această instalaţie. 

Cartea în sine este în acelaşi timp un album de fotografii, un demers de reconstituire, jurnal de călătorie şi un exerciţiu de imaginaţie. Ce-o fi simţit Brâncuşi la 1900 când dormea lângă un nuc bătrân? Ce-o fi mâncat la Budapesta? Ce comori or fi ieşit din mâinile lui atunci când lucra cu ziua prin străini, pentru o masă caldă sau câteva parale?

Drumul lui Constantin livrează fix ce promite. Te duce alături de Brâncuşi, pas cu pas, într-o altă dimensiune.

Vă super recomand cartea lui Sorin, am citit-o pe nerăsuflate şi probabil că o să mă întorc la ea cândva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu