20 de familii câştigătoare au avut ocazia să vadă live cum se face caşcavalul vizitând fabrica Hochland de la Sovata la finalul lui august. Cu toţii au parcurs întregul traseu despre care v-am povestit şi eu anul trecut, cu vizita la ferma familiei Szocs, de unde laptele este colectat zilnic, urmat de turul fabricii.
Printre câştigători s-a aflat şi Denisa, care mi-a amintit cele mai importante două chestii din fabrica aia.
1. Caşul ăla proaspăt, călduţ şi elastic.
Fără îndoială este mai bun decât orice mozzarela pe care am mâncat-o vreodată. Nu ştiu exact de ce nu scot un sortiment de caş pe piaţă, cred că ar scădea consumul de orice alte lactate. La fel şi cu untul. Laptele de la fermele din zona Târnavelor este atât de bun (asta datorită „combustibilului” pe care îl primesc văcuţele) încât ar merge ambalat şi vândut direct cu eticheta Hochland. Iar de unt nici nu vă mai zic, este şeful tuturor unturilor.
2. Fagul care este folosit la afumarea caşcavalului.
Dacă nu aş mai face omlete din când în când, probabil că n-aş mai consuma deloc caşcaval clasic, deoarece varianta afumată mi se pare că e din altă ligă. Şi n-ar fi aşa fără bucăţile de fag care sunt folosite pentru procesul de afumare. Totul e natural, cum am auzit că făceau bunicii noştri la ţară (ok, ai voştri, că ai mei erau la oraş).
Eu m-am bucurat să văd că erau o mulţime de prichindei acolo, cred că pentru ei a fost highlightul verii, cred că o să ajungă caşcavalul Hochland în toate poveştile pe tema „Cum mi-am petrecut vacanţa” 🙂
Aveţi şi un video de la faţa locului:
https://www.youtube.com/watch?v=hAml34wwGtg