Fotografii

Moda fotografiei e destul de veche. Dacă la început au fost nişte oameni care chiar ştiau cu ce se ocupă, acum fotografia a ajuns un fel de fotbal. Toată lumea se pricepe. Chiar si cei care spun că nu se pricep au câteva opinii demne de luat în seamă. După acelaşi principiu, toţi ne-am născut puţin fotografi, nu? Nu.

Înţeleg că se vrea a fi un hobby, înteleg că unii oameni exersează mult şi ajung să scoată nişte rezultate bune dar atât. Până aici. Nu pricep cum oamenii ăia care au un aparat de 5-600 de euro sunt automat consideraţi mari talente. Pentru mine fotografia a rămas la nivel de profesie şi nu cred că va trece niciodată în categoria hobbyurilor. Ca să fie clar: mă refer la fotografie ca artă, nu la procesul apăsării butonului în sine.

Ceea ce nu înteleg mulţi oameni e că alea sunt chestii diferite. Dacă ai un aparat scump, încărcător, blitz, trepied si alte chestii nu înseamnă că ştii automat să încadrezi ca lumea. Şi apar situaţii de genul: “Avem nevoie de un fotograf, hai să-l chemăm pe X, că are aparatul ăla mişto.” Nu aparatul face pozele.

Ne-am transformat toţi într-o mare de turişti chinezi care se plimbă mereu cu aparatul la ei. What next? O să ajungem să facem poze când dormim, când suntem la coadă la Cora, când mâncăm and so on. The point is: stop taking pictures!

Foto: Getty Images