Am ajuns aseară la Internetics 2009 aproape întâmplător. Dacă tot mă invitase Ligia şi dacă tot aveam de gând să stau şi la BeerTweetMeet, am zis să vin de la 6. Şi bine am făcut pentru că de la şase jumate a fost cel mai interesant moment al serii. Qlients&Agencies a fost o dezbatere între clienţi şi agenţii. De la clienţi Orange, Ursus, P&G, Rompetrol, Cosmote şi Samsung. De la agenţii: Bogdana, Marius Deak, Mihai Drăgan, Bogdan Niţu, Radu Ionescu şi, cu voia dumneavoastră, ultimul pe listă, Bobby Voicu (fără agenţie dar cu o contribuţie importantă în discuţie).

Ce s-a discutat

Aproape nimic. Clienţii cu ale lor, agenţiile cu ale lor. Veşnicele probleme.

C:- Vrem să măsurăm eficienţa în online.
A:- Puteţi să faceţi asta, avem analytics-ul şi Brat şi o grămadă de unelte dar nu ştiţi să le interpretaţi.
C:-  Păi nu ne-a învăţat nimeni şi trainigurile sunt scumpe.

C:- Vrem idei bune cum vedem afară.
A:- Avem idei dar nu le aprobaţi de frică sau vi se par scumpe.
C:- Noi avem bani dar trebuie să ne dovediţi că merită, că respectivele idei vor fi eficiente (şi se revenea la discuţia 1)

C:- Aveţi oameni pregătiţi să facă copywriting digital (asta e un exemplu random)
A:- Pentru banii pe care îi primim, avem bani doar de studenţi.
C: – Deci n-aveţi oameni pregătiţi.
A:- Din cauza voastră…

Şi discuţiile au continuat.

Concluzia mea: Clientul este un copil neştiutor dar răzgâiat, plimbat prin străinătăţuri şi care a văzut multe lucruri mişto. Evident, vrea şi el. Doar că n-ar vrea să fie nici scump şi dacă se poate să fie totul cu acordul lui mami şi tati de la ultimul etaj al clădirii.

Iar Agenţia este ca o educatoare de grădiniţă care îşi face treaba după cum vrea copilul, se mai joacă cu el din când în când, mai încearcă să-l înveţe de bine, îi mai cântă un cântecel, îi mai dă o acadea. Dar când copilul e recalcitrant îl lasă în plata Domnului şi îşi vede de treabă că doar la 5 i se termină programul şi nu e musai să se enerveze cu toţi pruncii.

Au fost câteva idei de reţinut:

– A big bounce rate is good if it fits your site. (exemplu dat de Bogdana)

– Se poate face E-commerce pe FMGC dacă chiar se doreşte. Marius Deak (GreenPixel) Bobby Voicu a venit cu nişte idei pe loc.

– E-commerce-ul nu e încă ceva prioritar.

Şi a mai fost un băiat (nu mai ştiu de unde) care a întrebat dacă ar merge un site de auto special pentru mobil. Moment la care toată lumea a rămas blocată iar replica Bogdanei a fost ceva de genul “De ce aş vrea să mă uit la pagini întregi de specificaţii tehnice de pe mobil?”.

Următoarea discuţie “Eficienţa în online: potenţial teoretic sau realitate funcţională, acum în România” s-a terminat (pentru mine) când băiatul de la trafic.ro a zis: “Nu trebuie să folosiţi Google Analytics, există Trafic.ro, o unealtă mult mai simplă şi mai uşor de folosit”. Pam pam.

BeerTweetMeetul a fost mult mai intim decât cel de data trecută. Au fost mulţi oameni simpatici pe care i-am revăzut după mult timp. Şi am pierdut la Wii :))

Ah şi toată seara am petrecut-o cu Auraş alături de care am făcut caterincă din orice :))